Közélet

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is az iskolaköpeny pártján van

Támogatná az egyenköpeny viselését az iskolákban az oktatási államtitkár. Erről Hoffmann Rózsa az Info Rádió műsorában beszélt. Hoffmann szerint a köpeny újbóli kötelezővé tételével a szegény gyerekeket nem frusztrálná, ha nem tudnának drága, divatos ruhákban járni.

Az államtitkár hozzátette: egyelőre nincs napirenden az erről szóló rendelet, de az oktatási államtitkár ösztönözni fogja a döntést.
Az egyenköpeny viselését illetően megoszlanak a vélemények. A pártolók szerint mindez segít elfedni a társadalmi, jövedelmi különbségeket, az ellenzők pedig azt állítják, hogy mindez felesleges uniformizálást jelent, és az egyéni személyiségjegyek elnyomásának eszköze. Magyarországon a rendszerváltásig kötelező volt az egyenköpeny viselése a közoktatásban.

„A Pedagógusok Szakszervezetének nevében nem nyilatkozhatok, erről szakszervezeti álláspont természetesen nincs, de pedagógusként én mindig is köpenypárti voltam, semmi okom nincs arra, hogy ezen változtassak" – mondta el a vg.hu-nak Galló Istvánné, az érdekvédelmi szervezet elnöke. Hozzátette: „a társadalomban meglévő és egyre nagyobb anyagi különbségeket a köpeny jótékonyan eltakarná.

Manapság a szülők pénztárcájának vastagsága jóval inkább eltér, mint a hetvenes-nyolcvanas években, így még nagyobb szükség lenne az egyenköpeny bevezetésére. Ráadásul, amíg a köpeny kötelező volt, azt sugallta, hogy egy iskolában munka folyik, én magam is mindig köpenyben tanítottam huszonhét éven át" – fogalmazott Gallóné.
Az egyenköpeny rendszerét gyakran éri az a vád, hogy uniformizálja a gyerekeket, ám Galló Istvánné szerint számos más ponton is kitűnhetnek a gyerekek a többiek közül, „nem a ruházkodással kell különbözniük. Ezen a ponton nagyon egyetértek Hoffmann Rózsával" – összegezte véleményét.

 

Hoffmann galló istvánné köznevelés köpeny közoktatás
Kapcsolódó cikkek