Közélet

Netanyahu megtámadná Iránt, de az izraeli kormány ellenáll

A legolvasottabb izraeli napilap cikke szerint Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt megtámadná Iránt, de a kabinet többi tagja nem támogatja a tervet.

A taktikai és stratégiai akadályok túl nagyok ahhoz, hogy a miniszterelnök és a védelmi miniszter meggyőzze a kormány többi tagját az Irán elleni őszi támadás szükségességéről – írja a Yedioth Ahronoth. A legolvasottabb izraeli napilap meglátása szerint mostanra megszűnt a miniszterelnököt és a védelmi minisztert övező különleges tisztelet.

A Reuters által idézett elemzés szerint az izraeli biztonsági szakértők egy része attól tart, hogy egy korai támadás megzavarná Barack Obama elnökválasztási kampányát és növelné Mitt Romney győzelmi esélyeit. A lap úgy véli, az izraeli háborús kezdeményezés maga után vonná az amerikai mozgósítást a régióban. Barak azonban a lapnak nyilatkozó bennfentesek szerint nem hisz abban, hogy Washington ténylegesen beszállna a harcba, de mindent megtesz majd, hogy támogassa Jeruzsálemet, így megnyitja majd rendkívüli helyzetekre létesített fegyver készleteit.

A Maariv napilapban ma megjelent közvélemény-kutatás szerint az izraeliek 41 százaléka úgy látja, az iráni konfliktus nem oldható meg a fegyveres erők bevetése nélkül, és 22 százalék szerint működhet a diplomácia az ügyben. Egy márciusi Reuters felmérés szerint az amerikaiak többsége szintén támogatja az Irán elleni katonai fellépést, amennyiben beigazolódik, hogy az ország atomfegyvereket épít.

Obama Izrael háború Barak támad Irán Netanyahu
Kapcsolódó cikkek