Közélet

Robotrepülőket és haditengerészeket is küld Líbiába az USA

Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadásban.

A két rombolót "csak elővigyázatossági okokból" küldik a közel-keleti ország partjainak közelébe - jelentette ki helyi idő szerdán egy névtelenül nyilatkozó, vezető beosztású amerikai hivatalos személy.

Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezik az ott dolgozó amerikaiak védelmére. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bengáziban működő konzulátus dolgozóit chartergépekkel Tripoliba szállították át.

A hadihajókon kivül Obama elnök ötven amerikai haditengerészt is küldött Líbiába a tripoli amerikai nagykövetség biztonságának fokozására, valamint diplomaták és más ott tartózkodó amerikai állampolgárok evakuálására az arab országból. Az Egyesült Államok közölte, hogy a Líbiában dolgozó amerikai diplomaták legtöbbjét már evakuálták és Németországba szállították.

Elemzők szerint a támadást vélhetően gondosan megtervezték és az al-Kaida vezetőjének, Ayman al-Zawaharinak felhívására hajtották végre bosszúból líbiai helyettesének haláláért, akit az amerikai hadsereg likvidált. A Fehér Ház még vizsgálja, vajon e feltételezések igazak-e.

Az amerikai hadsereg jelezte, hogy pilóta nélküli gépeket készül indítani Líbia keleti részének felderítésére, hogy segítséget nyújtson a helyi biztonsági erőknek a támadásért felelős militánsok kézre kerítésére. A hírek szerint az akcióba az FBI is bekapcsolódott.

"Bocsánatkérésünket tolmácsoljuk Amerikának, az amerikai népének és az egész világnak" - közölte Mohammed el-Megarif, Líbia ideiglenes elnöke a támadás után.

bengázi romboló merénylet Líbia
Kapcsolódó cikkek