Közélet

Szijjártó: egekben lenne a hiány

Magyarország számára akár 27 százalékkal csökkenhetnek a kohéziós források az Európai Unió következő hétéves költségvetésében – mondta Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában.

Szijjártó szerint ez lesz az egyik legfontosabb téma Orbán Viktor kormányfő októberi látogatásán, amikor Angela Merkel német kancellárral találkozik. Az államtitkár úgy látja: az eddigi kohéziós poltika azt bizonyította, hogy képes gazdasági növekedést generálni és új munkahelyeket teremteni, ezért ebből nem szabad visszalépni.

Az államtitkár megerősítette, hogy Németországot változatlanul első számú gazdasági partenerünknek tartjuk.

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatos tárgyalásokról azt mondta Szijjártó, hogy a korábbi IMF-megállapodásnál előírt programot az Orbán-kormány lezárta, mivel nem akartak megszorításokat.

Az előző kormány által megkötött IMF-szerződésnél a költségvetésben 3,8 százalékos hiány volt leírva, a valóságban azonban, Szijjártó szerint, 7 százalék lett volna. Az Orbán-kormány bankadóval és különböző válságadókkal hozták vissza 4,2 százalékra a deficitet.

Szijjártó úgy fogalmaz az interjúban: ha ezeket nem vezettük volna be, a hiány már az egekben lenne.

Az azeri baltás gyilkos kiadásának ügyéről elmondta: nincs értelme felelősségről beszélni, mert a kormány nemzetközi jogilag helyesen járt el. Egyébként amikor legutóbb Bakuban járt az államtitkár, állítása szerint nem került szóba, hogy Azerbajdzsán magyar államkötvényt vásárolna.

Orbán Viktor baltás gyilkos kohéziós alap Európai Unió Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek