Közélet

USA: Egy évünk van, ha Irán atombombát kezd gyártani

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerint az Egyesült Államoknak egy éve van a felkészülésre, ha Irán úgy dönt, atomfegyver készítésébe fog.

Panetta a CBS televízió reggeli műsorában úgy fogalmazott: valamivel több mint egy évnyi felkészülési ideje abban az esetben, ha Teherán valóban atomfegyver-gyártásba kezd. Leon Panetta azt is közölte: hogy "meglehetősen jó minőségű" titkosszolgálati információik vannak Iránról, aminek köszönhetően gyakorlatilag tisztában vannak azzal, mire készül az ország. Mi több, a védelmi miniszter állítja: az Egyesült Államok képes lenne megakadályozni, hogy Irán nukleáris fegyvert építsen.

Eközben Izrael még élesebb hangvételre váltott Irán ügyében. Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy ha a nemzetközi közösség nem hajlandó egyértelmű "vörös vonalat" húzni Irán számára, akkor Izraelnek sem mutathat fel vörös lámpát. Az izraeli kormányfő szerint a nyugati szövetségeseknek nincs erkölcsi alapjuk arra, hogy megállítsák országát.

Mint arról beszámoltunk, Izrael arra sürgeti a nyugati hatalmakat, hogy húzzanak egyértelmű határvonalat Irán számára az atomprogram kapcsán. Egy friss NAÜ-jelentés szerint Teherán jelentősen emelte urándúsítási kapacitásait, de az ország felsővezetése továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az atomprogram békés célokat szolgál.

Washington igyekszik nyomást gyakorolni Izraelre azért, hogy ne indítson egyoldalú támadást Irán ellen. Mint arról beszámoltunk, az izraeli lapok úgy tudják, hogy elsősorban Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter támogatja az Irán elleni gyors háború ötletét, de egyelőre nem sikerült meggyőzniük a kabinet többi tagját.

Izrael panetta Irán amerikai
Kapcsolódó cikkek