Közélet

Burjánzó korrupció - Monti riadót fújt

Mario Monti olasz miniszterelnök riadót fújt az országban dühöngő korrupció miatt - irja a Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Az olasz politikusok rekord magasságú javadalmazásuk ellenére gyakran a pártadományokat és a költségelszámolásokat is a személyes meggazdagodásukra használják fel, ahogy ez kitűnt a legújabb botrányból is.

Az NZZ szerint kedden vált nyilvánossá, hogy az olasz államügyészség vizsgálatot indított Claudio Scajola volt olasz ipari miniszter ellen. A volt tárcavezető állítólag részt vett a Finnmeccanica fegyvergyártó cég megvesztegetési kísérleteiben, amelyekkel a vállalat külföldi megrendeléseket próbált megszerezni. Az ügyben vizsgálati fogságba helyezték az állami ellenőrzés alatt álló Finnmeccanica egyik topmenedzserét.

Ezzel párhuzamosan folyik a vizsgálat Lombardia elnöke, Roberto Formigoni ellen is, ő előrehozott választások bejelentésére kényszerült, miután ismertté vált, hogy a calabriai maffia beszivárgott a regionális tanácsba.

A lap szerint Monti miniszterelnök ismét riadót fújt és arra utalt, hogy a korrupciónak súlyos következményei vannak az olasz gazdaságra nézve, és aláássa a külföldi befektetők bizalmát. Ezért megerősítette az olasz kormánynak azt a szándékát, hogy a lehető leghamarabb törvényt hoz a korrupció eddiginél határozottabb leküzdésére. Az olasz számvevőszék adatai szerint a korrupció tavaly mintegy 60 milliárd eurós költséget jelentett az országnak. Noha a kormány szakértői jelentése szerint a hivatalosan regisztrált korrupciós ügyek és ítéletek száma erősen csökkent, a Transparency International (TI) és a Világbank adatai szerint a helyzet rémes. A TI például úgy látja, hogy Olaszország a korrupció tekintetében olyan szinten áll, mint Ghána.

 

monti Olaszország ügyészség korrupció
Kapcsolódó cikkek