Közélet

Készek a sztrájkra a pedagógusok

Sztrájkbizottságot alakíthatnak jövő héten a pedagógusok, ha az érdekeiket védő szakszervezetek mindegyike ezzel a mandátummal érkezik a tervezett találkozójukra.

A Pedagógusok Szakszervezetének vezetése már meghozta döntését, így a társszakszervezetek is hasonlóképpen döntenek, akkor jön a pedagógussztrájk.

Az ügy előzménye, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten bejelentette: elmarad a pedagógusbéremelés, vagyis a tervekkel ellentétben nem nőnek a tanári fizetések jövő szeptembertől. Ez egy átlagos pedagógus esetében havi több mint százezer forintot tenne ki, igaz, mindezt úgy, hogy jelentős többletmunkára kötelezné őket, és a pluszórák kifizetése ezzel együtt megszűnik. Az NGM mindettől 73 milliárdos megtakarítást remél.
„Mi már eleve a pedagógus-életpálya modellt sem tudtuk elfogadni, az azonban, hogy fizetésemelések késnek, szintén elfogadhatatlan. Ennél sokkal nagyobb probléma azonban, hogy azt vélelmezzük, hogy a közszférából elbocsátott dolgozók jelentős része pedagógus lesz” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Galló Istvánné.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György a kiigazítás múltheti bejelentésekor kijelentette: 22 ezer közalkalmazottat bocsátanak el. „Mivel a járási hivatalok dönthetnek majd az álláshelyekről, arra számítunk, hogy akár tízezernyi pedagógust elbocsátanak.” Galló Istvánné ugyanakkor hozzátette: a pontos számot megbecsülni sem lehet. „A köznevelési törvény nem rendelkezik pontosan a kötelező óraszámmal kapcsolatban, csupán annyit mond, hogy annak 22 és 26 óra közé kell esnie hetente. De hogy ez 22 lesz, vagy 26, azt nem tudni, márpedig ez a pedagógusok állásának szempontjából sem mindegy.”

Galló Istvánné lapunknak elmondta: „küldtünk szeptember végén egy levelet az országgyűlési képviselőknek, amelyben kezdeményezzük, hogy alakítsanak parlamenti bizottságot, amely a köznevelési törvény bevezetésének előkészítettségét vizsgálná. A célunk az, hogy egy évvel halasszák el a köznevelési törvény hatályba lépését, így legalább a kollégák álláshelye megmarad.”

Galló Istvánné szerint a „legrosszabb forgatókönyv” az lenne, ha 2013 szeptemberétől emelt óraszámban kellene tanítaniuk a pedagógusoknak, ugyanakkor a bérük nem emelkedne. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a köznevelési törvény értelmében a pedagógusoknak heti 32 órát kötelezően a diákokkal kellene tölteniük, így a tanórákon kívül – pluszjuttatás nélkül – beoszthatók lennének szakkörökre, korrepetálásra és egyéb foglalkozásokra.

Az elnök lapunknak elmondta: a Pedagógusok Szakszervezetének országos vezetésétől egyértelmű, és egyhangú felhatalmazása van arra, hogy amennyiben a társszakszervezetek a jövő héten tartandó közös találkozóra hasonló mandáttummal érkeznének, kezdeményezze a sztrájkbizottság létrehozását. Galló Istvánné lapunknak hozzátette: szeptember elején – tehét még Matolcsy bejelentése előtt – találkozót kezdeményezett Balogh Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetőjével, ám választ nem kapott.

pedagógus béremelés galló istvánné
Kapcsolódó cikkek