Közélet

Merkel már előre rákoppintott Orbán orrára

A német kormány arra figyelmeztette a magyar kabinetet, hogy a kétharmados többséggel felelősség jár és figyelembe kell venni a demokratikus kisebbség véleményét is. Martonyi János cáfolta, hogy veszélyben lenne a magyar demokrácia.

A külügyminiszter kifejtette: a médiatörvény a külföldi aggodalmakkal ellentétben nem korlátozta az újságírók szabadságát, az Alkotmánybíróság pedig hatályon kívül helyezte a jogszabály egyes részeit. Mindez azt mutatja, hogy "a demokratikus intézmények működnek" - mondta Martonyi János. "Az igazságszolgáltatás független, a sajtó szabad" - tette hozzá.

Egy nappal Orbán Viktor berlini látogatása előtt a demokratikus kisebbség jogainak megóvására hívta fel a német kormány a magyar miniszterelnököt - jelentette szerdán a dpa hírügynökség.

"Akinek kétharmados többsége van, mindig tudnia kell, hogy a kétharmados többséggel nagy demokratikus felelősség is együtt jár azokkal szemben, akik kisebbségben vannak" - ismételte meg Steffen Seibert kormányszóvivő szerdán Berlinben a korábbi hasonló követeléseket a német hírügynökség szerint.

Andreas Peschke német külügyi szóvivő nyugtázta az Orbán-kormány „első javításait és irányváltásait". A párbeszéd folytatódik - mondta. „Abból indulunk ki, hogy ezzel összhangban végül jó megoldásokat lehet találni" - állapította meg a külügyi szóvivő.

Angela Merkel kancellár csütörtökön hivatalában fogadja a magyar miniszterelnököt.

Németország Martonyi demokratikus német
Kapcsolódó cikkek