Közélet

Orbán: Magyarország kiszállt az azeri-örmény konfliktusból

A miniszterelnök szerint helyes és igazságos döntés született az azeri baltás gyilkos átadásakor. Orbán Viktor a szocialista Kovács László azonnali kérdésére válaszul hétfőn a parlamentben azt mondta: Magyarország kiszállt az azeri-örmény konfliktusból.

Az MSZP-s politikus, volt külügyminiszter arról beszélt: a dokumentumok alapján - amelyekbe szeptember közepén a Külügyminisztériumban betekintett - a külügyi és az igazságügyi tárca is mindvégig ellenezte Ramil Safarov átadását Azerbajdzsánnak, tudva, hogy hazájában nemzeti hősként ünneplik a gyilkost, így átadása után feltehetően szabadlábra helyeznék.

Az azeriek kérését Safarov átadásáról a Gyurcsány-, a Bajnai- és két évig az Orbán-kormány is elhárította - mondta Kovács László, hozzátéve, ez az álláspont szerepelt a kormányfő idén nyári bakui látogatására készült tárgyalási dossziéban is. Megjegyezte, hogy noha azeri források szerint a kérdés szóba került Orbán Viktor miniszterelnök és Ilham Alijev azeri államfő találkozóján, a külügyi tárcánál nincs nyoma ennek.

Kovács László ennek okáról érdeklődött, valamint arról, a kormány miért érte be azzal, hogy Azerbajdzsán közölte, nem kívánják átalakítani Safarov ítéletét, és miért nem kérdezett rá az elnöki kegyelem lehetőségére is.

Orbán Viktor válaszában helyes és igazságos döntésnek nevezte Safarov átadását, megerősítve, hogy a kormány betartotta a nemzetközi jog szabályait és előírásait, döntése pedig összhangban áll az eddigi magyarországi gyakorlattal.

"Igazságos döntést hoztunk, mert ha fordítva történt volna az eset, vagyis örmény követte volna el azeri rovására a bűncselekményt, akkor is így járunk volna el. Magyarországnak nem az örmény vagy az azeri szempontokra kell figyelnie, nem az örmény vagy azeri érdekeket, hanem kizárólag Magyaroszág érdekeit kell követnie" - jelentette ki.

Viszonválaszában Kovács László azt mondta: Magyarország "beletenyerelt" Azerbajdzsán és Örményország konfliktusába. Hozzátette, továbbra sem látszik, milyen remélt előnye volt ennek a döntésnek, amely még "Oroszországot és az Egyesült Államokat is egy oldalra állította".

A miniszterelnök úgy reagált: a döntést nem rövid távú haszon motiválta, "ahogy ön is mondta, nem látszik neki semmilyen előnye".

"De egy előnye majd látszani fog (...), ugyanis várhatóan az azeri-örmény konfliktus még egy ideig nem ül el. Azzal, hogy kiadtuk, illetve az ítélet végrehajtására átszállítottuk az azeri elítéltet, Magyarország kiszállt ebből a konfliktusból. Egész addig, amíg itt volt, folyamatos problémákat és nehézségeket okozott, és okozott volna a jövőben is" - mondta Orbán Viktor.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, és diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatatta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

 

kiadatás örmény Azerbajdzsán baltás gyilkos
Kapcsolódó cikkek