Közélet

Országos közszolgálati sztrájk is lehet

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) fontolóra veszi az országos közszolgálati sztrájk lehetőségét is, miután az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) pénteki ülésén nem született semmilyen eredmény.

Közleményükben azt írták, hogy a munkavállalói oldal végiggondolt, előkészített szakmai javaslatokat, kérdéseket terjesztett elő, de a kormány ezekre mind nemet mondott. Hozzátették: támogatják és értik a pedagógusok gyors döntését a sztrájkbizottság megalakításáról, amely kényszeríti a kormányzatot a tárgyalások folytatására. Ha a kormány a jövőben is elutasít minden javaslatot, akkor a SZEF megfontolja az országos közszolgálati sztrájk lehetőségét is - olvasható a közleményben.

A közoktatásban működő ágazati szakszervezetek péntek délután jelentették be, hogy sztrájkbizottságot alakítottak. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, szerdán hivatalos levélben tájékoztatják Orbán Viktor miniszterelnököt a sztrájkbizottság megalakulásáról, és egyben kérik, hogy jelölje ki a kormány részéről a tárgyalópartnert.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács pénteki ülése után közölte: követelésük, hogy január elsejétől 20 százalékkal emeljék a minden dolgozójának bérét, valamint függesszék fel az iskolák - január elsejétől tervezett - állami átvételét.

sztrájk közszféra
Kapcsolódó cikkek