Közélet

Századvég: 15 százalék látná szívesen Bajnai Gordont kormányfőként

A Századvég 2012. október végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a pártok erőviszonyaiban nem látható szignifikáns elmozdulás, a Fidesz előnye a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is jelentős mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében. A miniszterelnök személypreferenciáját illetően Orbán Viktort a választók 26 százaléka, Bajnai Gordont 15 százaléka látná szívesen Magyarország kormányfőjeként.

2012. október végén a választókorúak 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás az elmúlt hónaphoz képest nem változott – írja a Századvég. A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban kismértékben növekedett, a megkérdezettek 47 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Október végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak jelentős változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos, az MSZP ebben a közegben 13 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6, a Jobbiké 9 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát – derül ki a Századvég felméréséből.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 40, a szocialisták 29 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 19 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 3 százalékon áll.

A kutatás a pártszimpátia mellett az esetleges miniszterelnök-jelöltek személypreferenciáját is vizsgálta. A választók 26 százaléka Orbán Viktort, 15 százaléka Bajnai Gordont, 5 százaléka Mesterházy Attilát, 3 százaléka pedig Gyurcsány Ferencet látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 23 százaléka valaki mást képzelne el a miniszterelnöki pozícióban, a személypreferenciájukban bizonytalanok aránya 20 százalék.

bajna Századvég kormányfő
Kapcsolódó cikkek