Közélet

Brit külügyminiszter: Szóba jöhet a katonai akció Szíriában

Nem zárta ki egyértelműen a szíriai katonai beavatkozás lehetőségét pénteki londoni nyilatkozatában a brit külügyminiszter, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szíriai helyzet megoldásában a diplomáciát kell előnyben részesíteni.

William Hague, aki pénteken a brit külügyminisztériumban fogadta a szíriai ellenzék koalíciójának vezetőit, a tárgyalások előtt tartott sajtótájékoztatóján - arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a külső katonai beavatkozást Szíriában - közölte: a brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági testület éppen előző nap tekintette át "az összes opciót", és a kormány ezek közül "egyiket sem zárja ki". Hague nem részletezte az áttekintett lehetőségeket, kijelentette azonban, hogy "történjék bármi", a szíriai válságra diplomáciai és politikai megoldást kell találni.

A külügyminiszter érezhetően óvatosan mérlegelt szavai szerint "ha valamelyik fél katonai győzelmet aratna is a másik felett", ahhoz elhúzódó folyamat vezetne, és emberéletekben mérve nagy árat kellene fizetni érte. William Hague szerint Szíria ügyében a tétlenség sem elfogadható, mert "súlyos mértékben romló" helyzetről van szó. A válaszlépések mikéntjét azonban megfelelő mérlegeléssel, alapos átgondolás után kell meghatározni - tette hozzá.

Pénteki londoni sajtótájékoztatóján a brit külügyminiszter - arra a kérdésre, hogy London mikor ismeri el az Aszad-rezsim ellenzékének újonnan alakult koalícióját - kijelentette: Nagy-Britannia "minél előbb szeretne abban a helyzetben lenni", hogy a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjeként ismerhesse el az ellenzéki koalíciót, ahogy néhány más ország ezt már meg is tette. Hague szerint azonban a brit kormánynak előbb biztosítékokat kell kapnia arra, hogy a szír ellenzéki koalíció nyitott az ország mindegyik közösségének befogadására, és arra, hogy valós támogatottságot tudhat maga mögött a szíriai lakosság körében. A brit külügyminiszter a pénteki londoni tárgyalásokról kiadott hivatalos nyilatkozatában is egyenes utalást tett arra, hogy a szíriai ellenzéki csoportnak még teendői vannak a hivatalos brit elismerés elnyeréséig.

támadás katonai Szíria brit külügyminiszter hague
Kapcsolódó cikkek