Közélet

Cavani a legdrágább - A Serie A legértékesebb játékosai

Egy időben a világ legértékesebb játékosai a Serie A-ba igazoltak, melyet egy-két évtizede még a legnívósabb bajnokságnak tartottak. Az olasz élvonal a piaci értékek alapján azonban már csak a negyedik legdrágább top 11-et tudná kialakítani.

A Serie A legértékesebb labdarógóiból kiállított kezdő tizenegy értéke 290,5 millió eurót ér a transfermarkt.de adatai alapján. A csapat az 1-4-2-3-1-es játékrendszerben az alábbiak szerint állna fel: Buffon ¨C Lichtsteiner, Chiellini, De Rossi, Vidal ¨C Marchisio, Hamsik ¨C Pato, Sneijder, Jovetic ¨C Cavani. A csapatban a bajnoki címvédő Juventust öt játékos képviseli (Buffon, Lichtsteiner, Chiellini, Vidal, Marchisio). Az olasz élvonalban a torinói klubnak van a legértékesebb kerete, ami jelenleg 311,7 millió eurót ér. Ez világviszonylatban a 7. piacilag legtöbbre taksált játékosállományt jelenti. A bajnokságban a kiárusítás után még a Milannak van a 2. (232,1 millió euróval 12. a világon), míg az Internek (223,5 millió euróval 14. a világon) a 3. legértékesebb kerete. A Juventus a nyáron ismét sokat fektetett be a csapatába, az olasz bajnokságban a legtöbb, míg a világon a 7. legtöbb pénzt, 52,9 millió eurót költött új igazolásokra (többek között Gabbiadini, Boakye, Isla, Asamoah, Giovinco, Caceres megszerzésére).

A Napolit kettő (Hamsík, Cavani), a Romát (De Rossi), az Intert (Sneijder), a Milant (Pato) és a Fiorentinát (Jovetic) egy-egy játékos képviseli az álomtizenegyben. A csapatba négy olasz (Buffon, Chiellini, Marchisio, De Rossi), egy svájci (Lichtsteiner), egy szlovák (Hamsik), egy brazil (Pato), egy holland (Sneijder), egy uruguayi (Cavani), egy chilei (Vidal) és egy montenegrói (Jovetic) került.

Az olasz bajnokság, mely korábban még a világ legerősebbjének számított az UEFA ranglistáján a negyedik helyre csúszott. Legutóbb a német Bundesliga előzte meg, így a Bajnokok Ligájában már csak három olasz csapat indulhat, míg a németeknek már négy. A legnevesebb labadrúgók már inkább a Premier League-be, vagy a Primera Divisionba mennek. A folyamatos bundabotrányok sem tettek jót a bajnokság megítélésének, a klubok gazdálkodása sem volt racionális.

Az átlagnézőszámok alapján is negyedik a Serie A a több topliga mögött 22406 nézővel. A régi, hatalmas stadionok (a Juventus kivételével) gyenge, átlagban 52 százalékos kapacitással működnek.
A nyári átigazolási szezonban mindezek ellenére az angol élvonal mögött az olasz költött a legtöbbet, 390 millió eurót. Viszont a játékoskereskedelemből 4 milliós pozitív eredménnyel zárt a liga, mivel a bevételi oldalon 394 millió euró szerepel.

A klubok közül a sztárjait (Ibrahimovic Thiago Silva) kiárusító Milan zárt a legnagyobb bevétellel, 69 millió euróval, ami egyébként az átigazolási időszakban a 3. legtöbb bevétel volt. A Milan korábban inkább szédületes kiadásairól volt ismert. A második legtöbb (a világon a 6. legtöbb) bevételt a Genoa kaszálta, 54,3 millió euróval.

Míg korábban a legnagyobb sztárok Olaszországba mentek, ma már nagyon jelentős a Premier League és a Primera división elszívó hatása. Ezt mutatja, hogy a transfermakrt.de adatai szerint a világ 50 legértékesebb játékosa közül csak kettő játszik Olaszországban. Cavani a 30. legdrágábbnak vélt játékos 35 millió euróval, míg De Rossi a 36. 34 millió euróval.

játékos olasz élvonal futball serie a
Kapcsolódó cikkek