Közélet

Ibrahimovic került a legtöbbe - íme, a legdrágább átigazolások

A svéd válogatottban legutóbb gálázó Zlatan Ibrahimovic az a játékos, aki eddig a legtöbb pénzt mozgatta meg a labdarúgás piacán. Eddig átigazolásai során 169,1 millió eurót szántak a leigazolására A top tízben olyan játékosok szerepelnek többek között mint Anelka, Crespo, Cristiano Ronaldo és Fernando Torres.

1. Zlatan Ibrahimovic

Az angol válogatottnak szerdán négy káprázatos gólt vágó Zlatan Ibrahimovic mozgatta meg eddig a labdarúgás történetében a legtöbb pénzt átigazolásai során. A bosnyák származású, svéd válogatott csatárért 7 klubcsere során összesen 169,1 millió eurót fizettek ki a transfermarkt.de adatai alapján. A most 31 éves klasszis Malmőben kezdte el pályafutását, ahonnan a holland Ajax Amsterdam igazolta le 2001-ben 7,8 millió euróért, pedig az Arsene Wenger az Arsenal menedzsere is megpróbálta megszerezni. Két holland bajnoki cím után, egy kupa, egy szuperkupa győzelem és 48 gól után a Juventus már 16 millió eurót fizetett érte.

Torinóban hiába szerzett két bajnoki címet, rúgott 26 gólt a klubját a fogadási csalási botrányok miatt a másodosztályba száműzték, a címektől pedig megfosztották a Juventust. Ibrahimovic nem akart Buffonhoz, vagy Del Pieróhoz hasonlóan a B Ligában játszani, így a legnagyobb helyi riválishoz az Internazionaléhoz szerződött 24 millió euró fejében. Az Internél három bajnoki címet, négy szuperkupát, egy gólkirályi címetért el, 66 gólt lőtt.

Ibrahimovicnak azonban célja egy Bajnokok Ligája győzelem volt, ezért a világ akkori legerősebb klubjához, a címvédő Barcelonához igazolt 69,5 millió euróért (ebben benne volt az Internek átadott Samuel Eto''o játékjoga is). A Barcával bajnok lett, spanyol és európai szuperkupát szerzett, klubvilágbajnok lett, elért 22 gólt. A BL-győzelem azonban nem sikerült, mivel azt pont az az Internazionale nyerte el, ahonnan eligazolt, ráadásul az elődöntőben az Inter győzte le Barcát. Ibrahimovicnak idény közben konfliktusa lett az edző Guardiolával (állítólag Messi miatt is), így egyelőre egy évre kölcsönbe ment a Milanhoz. Egyébként a következő idényben a Barcelona már megnyerte a BL-t.

Természetesen a Milannál is bajnok lett 2011-ben (nyert még egy szuperkupát és gólkirályi címet, elért összesen 56 gólt), így tulajdonképpen, ahol 2005-től kezdve játszott, az a csapat országa bajnoka lett. A következő szezonban már végképp kivásárolta a Milan 24 millió euróért. A katari befektetők kezébe kerülő, az utóbbi években az világ átigazolási piacán meghatározó tényezővé lett Paris Saint-Germain idén nyáron 21 millió euróért igazolta a 84-szeres válogatott (a nemzeti tizenegyben 35 gólt szerző) Ibrahimovicot a meggyengült, klasszisait elvesztő Milantól.

Játékosügynöke valószínűleg tisztes jutalékot kaphatott a transzferekért. A holland Mino Raiolának olyan ügyfelei vannak, voltak még, mint Mario Balotelli (Manchester City), Paul Pogba (Juventus), Maxwell (PSG), vagy Van Bommel (PSV)

A következő oldalon: Anelka, Crespo, Verón, Ronaldo, Keane

2. Nicolas Anelka

A második legtöbb átigazolási pénzt (a nyárig még csúcstartó) a már Kínában levezető Nicolas Anelka mozgatta meg. A PSG-ben pallérozódó francia csatárt az Arsenal vette meg 1997-ben 760 ezer euróért. Két év alatt óriási ugrott az ára kimagasló idényei után (egy angol bajnoki cím, szuper kupa és FA kupa győzelem), a Real Madrid 1999-ben már 35 millió eurót fizetett érte. Itt viszont nagyon keveset játszott, bár BL-győztes lett (a válogatottal Európa-bajnok lett), ezért visszament nevelőklubjához, a PSG-hez, mely 34,5 millió eurót fizetett érte 2000-ben. Az óriási összeg ellenére visszaigazolt, nehezen kezelhető játékost 2002-ben kölcsönadták a Liverpoolnak 1,4 millió euró fejében.

Még ebben az évben a Manchester City adott érte 19,8 millió eurót a párizsi klubnak, ahol nem ért el különösebb eredményeket. 2005-ben a Fenerbahce fizetett érte 10,7 millió eurót, a török csapattal bajnok lett. 2006-ban visszakerült a Premier League-be, mivel a Bolton 12 millió eurót adott érte. 2008-ban az akkor csatárhiánnyal küzdő Chelsea idény közben igazolta át 19,9 millió euróért. Sokan azt mondták róla ekkor, hogy már évek óta leszállóágban van, de itt újra jelentős eredményeket ért el a klubbal (három angol bajnoki cím, 3 FA kupa, 1 szuperkupa, 1 gólkirályi cím, és egy BL-győzelem). A nyáron azonban a fiatalításba kezdett Chelsea nem újított vele szerződést, így Kínába igazolt ingyen.

3. Hernan Crespo

Az argentin Hernan Crespo még Anelkánál is több klubban játszott, de a legtöbbhöz ingyen igazolt át. Négyszer fizettek érte jelentős összeget. 1996-ban a Parma vette meg nevelőegyletétől a River Platétől 5 millió euróért. Miután Olaszországban klasszissá vált a Lazio 2000-ben már 55 millió eurót adott érte (ez még mindig minden idők 7. legdrágább transzfere). 2002-ben az Inter 36 milliót fizetett megszerzéséért, majd egy év múlva a Chelsea 26 millió eurót. Utána játszott még vagy kölcsönben, vagy szabadon igazolható játékosként a Milanban, újra az Interben, újra a Chelseaben, újra a Parmában és a Genoában is. Nyáron felvetődött a neve a Videotonnál is, végül Indiában kötött ki.

4. Juan Sebastian Verón

Juan Sebastian Verónért az első nagyobb tételt a Parma fizette a Sampdóriának 1998-ban, 17,5 millió eurót. A top tízes listán a csatárok mellett ő az egyetlen középpályás. 1999-ben a Lazio 30 milliót szánt átigazolására.- A római klub 2001-ben már 42,6 millió eurót kapott érte a Manchester Unitedtől. 2003-ban a Chelsea-hez ment 22,5 millió euró fejében. Megfordult az Interben is, végül nevelőklubjától, az Estudiantestől vonult vissza az argentin játékos az idén nyáron.

5. Cristiano Ronaldo

A világ második legértékesebbnek tartott játékosa (100 millió euró a 120 millió euróra taksált Messi mögött) Cristiano Ronaldo mindössze két klubcserével került fel az ötödik helyre. A portugál Aranylabdást 2003-ban vette meg a Manchester United 17,5 millió euróért. Angliában világklasszissá vált. Az aranylabdás játékost 2009-ben 94 millió euróért szerezte meg a Real Madrid, ez az összeg minden idők legdrágább átigazolása díja. Felvetődött pletykaként, hogy a PSG, vagy a Manchester City megveszi mintegy 95-100 millió euróért. Ha valamelyik is megvalósulna, akkor már Ibrahimovicnál is több pénzt mozgatna meg.

6. Robbie Keane

A vándormadár ír Robbie Keane kilenc jelentős összegbe kerülő átigazolás részese volt. 1999-ben a Coventry City 9 millió eurót fizetett érte a Wolverhampton Wanderersnek. A Coventry 2000-ben már 19,5 millióért tudta tovább adni az Internek. Az olasz bajnokságból 2001-ben visszatért Angliába a Leeds Unitedhez 18 millióért. 2002-ben a Tottenhamnek már csak 10,5 millióba került az átigazolása. A londoni klubban kivételesen sok időt töltött el a korábbiakhoz és a későbbiekhez képest, amikor már nem idényenként váltott klubot. Keanért 2008-ban 24 millió eurót sem sajnált a Liverpool, ahol szinte gólképtelen volt. A Tottenham 2009-ben visszavásárolta 16,7 millió euróért, de továbbpaszolták kölcsönbe a skót Celticnek 2010-ben 1,2 millió euróért, majd ugyanennyiért egy év múlva a West Ham Unitednek. Végül a Tottenham a Los Angeles Galaxynak adta el 3,7 millió euróért.

A következő oldalon: Ronaldo, Torres, Vieri, Robinho

7. Ronaldo

A brazil Ronaldo a Cruizerótól került Európába 1994-ben, a PSV Eindhoven vette meg 5,4 millió euróért. 1996-ban a Barcelona igazolta át 28 millióért. Egy kiemelkedő szezon után már az Inter szerződtette 28 millió euróért. Több komoly sérülés ellenére a galaktikus korszakában lévő Real Madrid 45 millió szánt rá. 2007-ben visszakerült Milánóba, de ezúttal a Milan szánt rá 7,5 millió eurót. Az egykor a világ legjobb játékosának tartott Ronaldo sérüléseivel és a kilóival harcolva tavaly Brazíliában a Corinthianstól vonul vissza.

8. Fernando Torres

A spanyol Fernando Torres eddigi pályafutásában két méregdrága igazolás volt. 2007-ben az Atletico Madridtól 38 millió euró fejében lett a Liverpool játékosa. 2011-ben szezon közben váltott klubot, 58,5 millió eurót fizetett érte a Chelsea. Ez volt a téli átigazolási piacon az eddig legtöbb kifizetett összeg.

9. Christian Vieri

Az olasz Christian Vieri számtalan klubban játszott már véget ért pályafutása alatt, de főként szabad játékos státuszban váltott csapatot. 1996-ban a Juventus fizetett érte 2,5 millió eurót az Atalantának. Egy év múlva már 15 milliót adott érte a torinói klubnak az Atletico Madrid. 1998-ban már 25 millióba került a Lazionak. 2000-ben pedig már 45 millió eurót igazolt át Rómából az Interhez. Ezenkívül játszott még karrierje során a Pratóban, a Torinóban, a Pisában, a Ravennában, a Veneziában, a Milanban, a Monacóban, a Sampdoriában, a Fiorentinában is.

10. Robinho

A top 10-es listát záró Robinho 2005-ben 24 millió euró fejében került nevelőklubjától a Santostól a Real Madridhoz 24 millió euróért. 2008-ban a Manchester City egyik első sztárigazolása volt 43 millióért. Angliában azonban nem ment neki annyira a játék ezért kölcsönbe visszament a Santoshoz. A Manchester City végül a Milannak adta el 2010-ben az átigazolási időszak utolsó perceiben a 18 millió euróért.

átigazolás Torres ibrahimovic Robinho Ronaldo
Kapcsolódó cikkek