Közélet

7,5 százalékos emelést ajánl a tanároknak Pozsony

Hét és fél százalékkal emelkedhetnének a tanárok bérei Szlovákiában a jövő évben, amennyiben elfogadják a kormány hétfői ajánlatát.

Az ajánlat a pedagógus szakszervezetek képviselői és Robert Fico kormányfő újabb egyeztetése során hangzott el, annak elfogadásáról vagy elutasításáról, valamint a múlt szerdán felfüggesztett tanársztrájkról keddre ígért döntést az oktatási dolgozók érdekképviselete.

Pavel Ondek, a pedagógus szakszervezet vezetője a tárgyalás után arról számolt be, hogy az ajánlat alapján a kormány közel 5 százalékkal emelné az oktatási dolgozók alapbérét, a fennmaradó részt pedig az önkormányzatok révén juttatná el az oktatásügyi dolgozókhoz.

Ez a szakszervezeti vezető szerint együttesen mintegy bruttó 7,5 százalékos béremelést tenne ki.

Ezenkívül a kormány ajánlatának részét képezi az is, hogy a jövőben szavatolná: azok a pedagógusok, akik legalább 25 évet eltöltöttek a szakmában és betöltötték 55. életévüket, nyugdíjas korukig megmaradhassanak állásukban.

Pavol Ondek egyelőre nem tudta megmondani, elfogadják-e a kormány ajánlatát. "Követeléseink továbbra is érvényesek, a kapott ajánlatról egyeztetnünk kell" - jelentette ki.

A szlovákiai pedagógus szakszervezetek azután kezdtek meghatározatlan idejű országos sztrájkba múlt hétfőn, hogy a kormány elutasította bérük 10 százalékos emelését célzó követeléseiket. A kormány eredetileg 5 százalékos béremelést ajánlott fel. Az országos sztrájkot a múlt hét közepén szakították meg a szakszervezetek a kormányzattal való tárgyalások újrakezdése miatt.

A sztrájk megszakítása miatt több oktatási intézmény alkalmazottai bírálták a pedagógus szakszervezetet. A hét végén a sztrájk megszakításával elégedetlen tanárokhoz több diákcsoport is csatlakozott, ők Pozsonyban egy több száz fős szimpátiamenettel biztosították támogatásukról oktatóikat.

Közben országszerte közel két tucat - főként pozsonyi - oktatási intézmény eltért a "hivatalos" irányvonaltól, a sztrájk felfüggesztésétől. Ezekben az iskolákban a tanárok a munkabeszüntetés fenntartása mellett döntve hétfőn reggel sztrájkba léptek, majd délután közös állásfoglalásban szólították fel a többi pedagógust, hogy csatlakozzanak az általuk szerda délelőttre, a kormányhivatal elé meghirdetett tiltakozó akcióhoz.

pedagógussztrájk béremelés
Kapcsolódó cikkek