Közélet

Depardieu elhagyta Franciaországot és nyílt levélben tiltakozik

"Már nem ugyanaz a hazánk" - írta a 63 éves Gérard Depardieu a francia kormányfőhöz intézett nyílt levelében. Jean-Marc Ayrault előzőleg kicsinyesnek nevezte a színészt, amiért a magas adó megfizetése elől Belgiumban telepszik le és visszaadja francia útlevelét.

Depardieu közölte: nem hajlandó lenyelni a francia kormányfő szemrehányásait, hiszen 14 éves kora dolgozik és idén a jövedelmének 85 százalékát fizette be a francia államnak. A színész levelében hozzátette: legalább 80 személyt foglalkoztat Franciaországban, és 45 év alatt már 145 millió eurót fizetett be a francia adóhivatalnak. Az új francia baloldali kormány azonban nincs tekintettel  erre és azokat akarja megbüntetni, akik sikeres vállalatokat alapítanak.

A Die Presse úgy látja, hogy Depardieu-nek főként a francia kormány és a média elleni indított támadásából van elege, ezért a belga Néchin faluban telepedett le, ahol a lap megfogalmazása szerint őt és millióit is leplezetlen örömmel fogadták.

A francia közvélemény megosztott az ügyben. A 170 filmjével régóta kultikus figurának számító Depardieu nemrég azzal került a lapok címlapjára, hogy ittas vezetés miatt bevonták jogosítványát. Az sem nyerte el sokak szimpátiáját, hogy a lapok képeket publikáltak arról a luxusvilláról, amit 50 millió euróért szeretne értékesíteni a színész. A francia kormány által bevezetett luxusadót az évente 1 millió eurónál magasabb jövedelmekre vetik ki, a 75 százalékos beszedését egyelőre két évre tervezik, de már eddig is számos vagyonos polgár hagyta el emiatt Franciaországot. Néchin faluban a lakosoknak már egynegyede francia.

luxusadó depardieu Franciaország Belgium
Kapcsolódó cikkek