Közélet

Elmaradhat az NHL új idénye

Az NHL teljes 2012-2013-as szezonját eltörölhetik, miután kudarccal végződött a klubtulajdonosok és a játékosszakszervezet (NHLPA) képviselői közötti háromnapos tárgyalás. Az észak-amerikai jégkorongligában talán egy januárban induló csonka idényre van esély, a felek a 3,3 milliárd dolláros bevétel elosztásán vitáznak. A játékosok korábban visszautasították a klubtulajdonosok ajánlatát, mely szerint a bevételeket fele-fele arányban osztották volna el. A tulajdonosok ugyanis sokallják a jégkorongozóknak járó jelenlegi 57 százalékos részesedést.

Az NHLPA ügyvezető igazgatója a tárgyalások után optimistán nyilatkozott, hogy meg tudnak majd egyezni. Donald Fehr azt azonban elismerte, hogy ez a probléma nem a közeljövőben fog megoldódni. Elmondása szerint a lényeges kérdésekben mindkét fél engedett a tárgyalások során. Később azonban azt kellett bejelentenie, hogy az új, nyolc évre szóló kollektív szerződésnek a tervezetéről végül nem sikerült megegyezni a klubtulajdonosokkal.

Gary Bettman, az NHL biztosa érthetetlennek nevezte Fehr az álláspontok közeledéséről szóló mondatait. Szerinte ugyanis az NHL hat klubtulajdonosa és a játékosok 18 képviselőjének elképzelései végig nagyon távol álltak egymástól.

A felek a liga 3.3 milliárd dolláros bevételének elosztásáról vitáznak hetek óta. A játékosok korábban visszautasították a klubtulajdonosok ajánlatát, mely szerint a bevételeket fele-fele arányban osztották volna el. A tulajdonosok ugyanis sokallják a jégkorongozóknak járó jelenlegi 57 százalékos részesedést. A tárgyalások elején az 50 százalék helyett egyébként 43-47 százalékot javasoltak a játékosoknak. A liga az elmúlt időszakban 200 millió dolláros veszteséget könyvelt el. Legutóbb a 2004–2005-ös szezon maradt el teljesen, amikor szintén nem tudtak megegyezni a bértárgyalásokon tíz hónap után sem. Így kerülhetett akkor a Ferencvárosba az NHL-ből Jason Strudwick és Rob Niedermayer.

Most már csak arra van remény, hogy egy csonka idény talán elindulhat januárban az október 11-i rajt helyett. A liga és a szakszervezet abban megegyezett, hogy a elfogadják egymás közötti közvetítőként George Cohent, aki az elmúlt években az NFL és az NBA hasonló gyökerű tárgyalásain is segédkezett. Tavaly nyáron ugyanis az amerikaifutballisták és a kosarasok sem tudtak egyezségre jutni a klubokkal a bevételek elosztását is tartalmazó kollektív szerződésről. Csonka szezonokkal ugyan, végül az NFL-ben és az NBA-ben is 10 évre megegyeztek a felek.

Korábban már december 14-ig törölték az észak-amerikai jégkorongligában az összes mérkőzést, így már 422 mérkőzés, azaz a csapatonként 82 találkozóból álló alapszakasz több mint egyharmada (34,3 százalék) marad el. Nem tartják meg a 2013-as All Star-hétvégét, sem a január elsejére tervezett Winter Classicot sem.

A harminc NHL csapat szeptemberben kezdte volna meg a felkészülést. A liga működését szabályozó kollektív szerződés szeptember 15-én lejárt. A tulajdonosok a megegyezés hiánya miatt kizárták a mintegy 900 játékost (lock-out), akik így nem edzhetnek a létesítményekben. A lock-out alatt az NHL-ből már mintegy 160 játékos ment el európai bajnokságba játszani.

NHL idény
Kapcsolódó cikkek