Közélet

Magyarországon nemigen vásárolhatunk fegyvert önvédelemhez

Magyarországon nem egyszerű fegyverhez jutni. Sportlövő, ha egyesület igazolt versenyzője, illetve aki vadásztársaság tagja, még jó eséllyel kaphat engedélyt. Ám ha valaki pusztán önmagát szeretné védeni, szinte kár is próbálkoznia - írja a Népszabadság.

„Önvédelmi célra rövid lőfegyver és lőszer tartása annak engedélyezhető, aki bizonyítja, hogy élete, testi épsége – tűzfegyverrel elhárítható fennállása miatt – fokozott védelmet igényel” – mondja a lőfegyverekről szóló kormányrendelet. Az ORFK adatai szerint ezt csak keveseknek sikerül igazolni.

A tavaly decemberi statisztikában 254 ezer engedélyezett fegyver szerepelt, és ezek közül 155 ezret sportvadászok birtokolnak. Körülbelül 58 ezret önvédelmi célra tartanak, ebből ötvenezer gáz- vagy riasztófegyver. Ennél a szomszédos országokban is liberálisabb a szabályozás, Szlovákiában például a lakosság számához képest csaknem kétszer annyian birtokolhatnak valamilyen fegyvert.

„Igazi” pisztollyal nálunk mindössze 7600-an rendelkeznek, ami 2006-hoz képest majdnem kilencezres csökkenés. A rendőrség tehát egyre kevésbé akceptálja, ha valaki személyes fenyegetettségre hivatkozva szeretne felfegyverkezni. A jogalkotó ráadásul időközben a feltételeket is módosította, és egy ideje már a foglalkozásra (például: parlamenti képviselő) hivatkozva sem kaphat senki alanyi jogon fegyvertartási engedélyt - írja a lap.

Ez a szabályozás az új alaptörvény életbelépése óta sem változott, bár az idén alkotmányos rangra emelkedett, hogy „mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához”. Ami viszont nem jelenti azt, hogy fegyver is járna, hogy azzal védjük meg önmagunkat vagy a javainkat.

fegyver önvédelem
Kapcsolódó cikkek