Közélet

Orbán: Az állam ma visszaveszi mindazt, ami az övé

A járási hivatalok vezetőinek a polgárok államát kell megtestesíteniük, ők lesznek "az állam emberei" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalvezetők hétfői kinevezési ünnepségén, Budapesten.

A január 1-jével létrejövő járási - a fővárosban a kerületi - hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul e hivatalokra és vezetőikre - hangsúlyozta a kormányfő.

A hivatalvezetőkön múlik, hogy az emberek valóban úgy érezzék, minőségi változás történt a közigazgatásban, és az újjászervezett magyar állam képes betölteni a 21. században tőle elvárt funkciókat - mondta.

A minőségi változást abban is meg kell mutatniuk, hogy mindig szem előtt tartják: nem az emberek vannak a közhivatalokért, hanem fordítva - tette hozzá Orbán Viktor.

A hivatalok alkalmazottai nem lehetnek személyválogatóak, hanem mindig barátságosan kell fogadniuk az ügyfeleket. Megfogalmazása szerint az állam nem egy arctalan, lélektelen mechanizmus, és annak ellenére sem tekinthető puszta gépezetnek, hogy a pontos működéshez és az elszámoltathatósághoz a napi rutin, a "napi robot" is hozzátartozik.

A magyar átalakításokról szólva kifejtette: 2013. január 1-jével az államigazgatási feladatok átkerülnek a járási hivatalokhoz, a helyi ügyek azonban megmaradnak az önkormányzatoknál. "Reményeink szerint az állam úgy fogja visszavenni saját feladatait, hogy maximális mértékben tiszteletben tartja az önkormányzatok autonómiáját, és garantálja a járásokhoz került korábbi önkormányzati dolgozók ellátmányát és bérét is" - mondta.

Az állam újjászervezése egyik fontos elemének a profiltisztítást nevezte, amelynek része a járási hivatalok létrehozása is. "Az állam a mai napon visszaveszi mindazt, ami az övé, amit neki kell ellátnia" - jelentette ki a kormányfő, aki szerint az állam megerősítése nem valamiféle etatista szemléletből ered, hanem "saját, jól felfogott érdekünkből".

Gémesi: 1100 milliárd elvonás

2002 és 2010 között összesen 1100 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati szektorból, és bár voltak felelőtlenül gazdálkodó önkormányzatok, ez csak a kisebbségre volt jellemző – fogalmazott Gémesi György, Gödöllő polgármesterea Világgazdaság az „Önkormányzatok''2013 A nagy változások éve” című konferenciáján, december 12-én.

A polgármester szerint érthető, hogy az önkormányzatok hitelei felszaporodtak, hiszen 2007-ben megjelentek az uniós pályázatok és rendelkezésre állt a kötvénykibocsátás lehetősége is, így 2008-ra megkétszereződött a hitelállomány, 2010-re pedig már 1200 milliárd forintra rúgott. Gémesi György leszögezte: foglalkozni kell az problémájával, máskülönben összeomlik a rendszer.

Az ÁSZ elnöke szerint az EU-támogatás is hibás

Valóban igen nagy változásoknak az éve lesz 2013 - mondta el Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. A szakértő szerint az EU-s fejlesztéseknek paradox módon olyan hatása van, hogy az adott települések pénzügyi helyzetet megromlott, és az instabilitás egyik okává vált. A cél a források lehívásának maximalizálása lett – sorolta a további problémákat Domokos, függetlenül attól, hogy ez benne volt-e az adott város fejlesztési tervéhez. Szerinte újra kell gondolni az EU-s források társfinanszírozását. 1154 milliárd forint jövőbeni kötelezettséget vállaltak az önkormányzatok a projektekért cserébe 2010 végén. Ugyanakkor látni kell, soha nem volt még akkora szükség hazánkban az EU-s forrásokra, mint most.

NGM: Általános finanszírozás következik

Az új feladatfinanszírozási rendszer általános támogatások rendszerére épül - hangsúlyozta Berczik Ábel , a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Az általános támogatási forma keretében finanszírozzák a közutakat, közvilágítást, temetőket, de az iparűzési fél százaléka levonásra kerül a rendszer keretében. A szociális intézményrendszer és a szakmai dolgozók bérköltsége is teljes finanszírozást élvez – sorolta a példákat Berczik Ábel. Hozzátette, bizonyos esetekben maradt a normatív finanszírozás. Példaként említette az iskolai étkeztetést, ám itt is megemelték az összeget.

kinevezés járás hivatal
Kapcsolódó cikkek