Demján Sándor úgy érzi, hogy cégének, a TriGránitnak nemcsak gazdasági, hanem humanitárius tevékenységét is elismerték a lengyelek, amikor a Katowicei Kereskedelmi Kamara neki ítélte a Babér-díj platina fokozatát.

A cég elnöke, aki szombat este veszi át a kitüntetést Katowicében, az MTI-nek elmondta: a TriGránit csoport lengyelországi befektetéseinek értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Elsősorban úgynevezett barnamezős - vagyis leromlott állapotú vagy használaton kívüli területek - fejlesztésében vett részt a vállalat - tette hozzá az üzletember. Példaként említette Krakkó egyes területeit, egy katowicei bányát, illetve a poznani vasútállomás épületének egy részét.   Kiemelte, hogy az ingatlanfejlesztések mellett a TriGránit több gyermekszervezetet is támogat az országban.

Demján Sándor szerint ez a díj a "történelmi lengyel-magyar, hagyományosan jó kapcsolatoknak is egy újabb szép példája". Az üzletember kommunikációs irodája pénteken az MTI-vel azt közölte, a Katowicei Kereskedelmi Kamara a kitüntetést a hivatalos indoklás szerint a lengyel gazdaság fejlesztésében, a magyar-lengyel kapcsolatok előmozdításában, valamint a külföldi tőke beáramlásának előmozdításában játszott meghatározó szerepéért adományozta Demján Sándornak. A díjjal a tudományos, kulturális, politikai és gazdasági életben kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket díjaznak.

A Babér-díj korábbi kitüntetettei között olyan ismert személyiségek vannak, mint Lech Walesa (1992), II. János Pál pápa (1996), Václav Havel (2004), Andrzej Wajda (2008) és José Manuel Barroso (2011) - írja közleményében a kommunikációs iroda.

Demján Sándor korábban, 2008-ban ugyancsak Lengyelországban, Krakkóban vette át a "Krakkó Filantróp" díjat, amelyet az U Siemachy gyermekszervezet pénzügyi támogatásáért adományoztak neki.

Hét határon túl is aktív

A 15 éves TriGranit Közép-Kelet-Európa legnagyobb ingatlanbefektetési, -fejlesztési és -üzemeltetési vállalata, amely a régió hét országában van jelen. A TriGranit Fejlesztési Zrt. több mint 2,5 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket és további 4 milliárd euró - többnyire vegyes hasznosítású - fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években.