Közélet

Orbán: Magyarország európai sikertörténetet írna

Magyarország bejelentkezett az európai sikertörténet pozíciójáért - mondta Orbán Viktor, miután Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével tárgyalt.

Nagyon kevesen vannak, akik egyszerre képesek növekedési pályára állítani a gazdaságot, beindítani a növekedést és kontroll alatt tartani az adósságot, nekünk ez azonban mégis sikerülhet - jelentette ki a miniszterelnök. Rompuyjel közös sajtótájékoztatóján. Jelenleg a gazdasági növekedés az, ami hiányzik Magyarországról. Orbán Viktor szerint azonban minden mostani prognózisnál jobb lehet az idei növekedési mutató. Ha az előző kormányok nem halmoztak volna fel ekkora államadósságot, Európa legsikeresebb állama lennénk - mondta.

Magyarország elkötelezett az eurózóna és az EU gazdaságának stabilizálása iránt - közölte a miniszterelnök. A magyar gazdaság bajai azonban "éppen a kommunizmus miatt" bizonyos sajátosságokat mutatnak, ezért Orbán arra kérte Van Rompuyt, hogy ne kelljen minden intézkedést úgy életbe léptetni, ahogy az eurózóna államaiban.

2012 fordulópontot hozott az eurózóna válságában, most már túl vagyunk a válság nehezén, azonban nem szabad, hogy önelégültek legyünk - mondta Herman Van Rompuy. Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott: nincsen alternatívája annak, hogy tovább folytassuk a reformokat, nincs visszalépés egyetlen tagország számára sem. Gyors haladás kell egy banki unió felé is szerinte. Az energiaügyekről és a keleti partnerség kérdéseiről is szó volt - említette.

Orbán egy kérdésre válaszolva elmondta: Budapest adósságának 60 százalékát átvállalja az állam, azonban a részletekről még tárgyalniuk kell.

Rompuy EU
Kapcsolódó cikkek