Közélet

Megalakult az Együtt 2014 párt

Három társelnök vezeti a pénteken megalakult Együtt 2014 pártot: Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke és Juhász Péter, a Milla Egyesület korábbi vezetője.

A szervezetet harmincan alapították, és teljes neve Együtt 2014 Választói Szövetség Párt.

Miután az Együtt 2014 szövetséget kötött a Párbeszéd Magyarországért (PM) párttal, a szövetségi elnökségnek tagja lesz Jávor Benedek és Szabó Tímea, a PM két társelnöke is.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök a szövetségi elnökség hatodik tagjaként a kormányzati és választási felkészülést irányítja majd - hangzott el a párttá alakulás alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az Együtt 2014 közölte: "Jelképes helyszínen, egy budapesti ún. coworking irodaházban alakult párttá az Együtt 2014 Választói Szövetség, amely így immár választható alternatívát kínál a változást akaró polgároknak. Azoknak a választóknak, akiknek jelentős része az elmúlt évek megosztott politikai kultúrájában fokozatosan maradt hiteles képviselet nélkül – vált „politikai hontalanná” a saját hazájában.

A Milla, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, illetve a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével tavaly október 23-án megalapított Együtt 2014 centrista erő marad pártként is, amely nyitott mind a jobb-, mind a baloldal választói felé, az elmúlt évtizedekben kialakult kétosztatú politikai berendezkedést azonban nem fogadja el: értékalapú és megoldás-orientált politikát képvisel majd a magyar közéletben.

Az Együtt 2014-et – társelnöki rendszerben – a három alapító egyesületet képviselő politikusok vezetik: Juhász Péter (Milla), Kónya Péter (Szolidaritás), és Szigetvári Viktor (Haza és Haladás), míg az alapító egyesületek megőrzik szervezeti önállóságukat és civil arcélüket, de az általuk alakított három platformon keresztül aktívan részt vesznek az új politikai erő céljainak megvalósításában.

Ugyanezen a napon, 2013. március 8-án sikeresen zárult az Együtt 2014 Választói Szövetség és a Párbeszéd Magyarországért szakpolitikai egyeztetés-sorozata is, ami alapján a két párt úgy határozott, hogy a közös politikai célok képviseletére szövetséget köt egymással.
A társadalmi igazságosság és a fenntarthatóság képviseletére alakult Párbeszéd Magyarországért ugyancsak társelnöki rendszerben működik, a zöldpárt élén Szabó Tímea és Jávor Benedek áll.

A két szervezet működését a Szövetség hatfős elnöksége hangolja össze, amelynek a két párt társelnökei mellett tagja a választási és kormányzati felkészülést vezető Bajnai Gordon válságkezelő miniszterelnök.
Az ellenzéki oldalon ez az első megállapodás, amely kimondja, hogy két szervezet nem egymás ellenében, hanem közösen, közös listán, közös miniszterelnök-jelölttel indul a választásokon és közösen készül kormányozni is."

megalakulás Együtt 2014 párt Bajnai Bordon
Kapcsolódó cikkek