Közélet

Tárki: Évtizedes mélyponton az MSZP népszerűsége, a Fidesz sem örülhet

A teljes népességen belül kissé csökkent, a pártválasztók körében azonban változatlan a kormánypártok népszerűsége – derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásából. Az MSZP ugyanakkor tovább esett, és az utóbbi évtizedben mélypontra jutott. Az Együtt 2014 azonban egy kisebb gödör után az eddigi havi eredményeinek átlaga körül stabilizálódni látszik.

Az adatok a Fidesz-KDNP népszerűségének lényegi változatlanságára utalnak, mert bár a teljes népesség körében kissé csökkent a kormánypártok támogatottsága, a pártválasztók körében változatlan maradt.

A választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya közben 46 százalékról 51 százalékra nőtt. Ennek az elbizonytalanodásnak leginkább az MSZP a kárvallottja, amelynek szavazótábora érzékelhető mértékben csökkent az elmúlt hónapokban: a teljes népesség körében az elmúlt bő egy évtizedben nem volt ilyen alacsony, 10 százalék alatti a támogatottságuk, míg a pártválasztók körében utoljára több, mint két éve, 2011 januárjában volt ilyen alacsony a párt népszerűsége – írja a Tárki.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatfelvétele épp a hó által lebénított március 15-i hosszú hétvégén készült, így az eredményeket valamelyest akár befolyásolhatták is a felfokozott események – jegyzik meg a kutatók.

A Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a Tárki szerint a szavazók 24 százalékára számíthat márciusban, ami mérséklődött a februári 26 százalékhoz képest, és az MSZP szavazótábora is csökkent az elmúlt hónapban, 12 százalékról 9 százalékra. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban és márciusban egyaránt 48 százalék, az MSZP-é viszont 22 százalékról 18 százalékra csökkent.

A többi parlamenti párt támogatottsága lényegében változatlanul áll. A Jobbik a teljes népességen belül a februári 9 százalék után márciusban 8 százalékon áll, míg a pártválasztók körében szavazótáboruk 16 százalékon maradt.

Az LMP a teljes népességen belül februárban 1 százalékos, márciusban 2 százalékos támogatottsággal rendelkezett, a pártválasztók között pedig maradt 3 százalékon.

Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül az előző havi 5 százalék után ebben a hónapban 6 százaléknyi szavazót vonzott, a pártválasztók körében pedig a februári 9 százalék után márciusban 11 százalékot kapna.

A Demokratikus Koalíció márciusban is, ahogy hónapok óta változatlanul 1 százalékon áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 1 százalékról 3 százalékra módosult a támogatottságuk – állapítja meg a Tárki. Az adatfelvétel 2013. március 14. és 18. között zajlott

MSZP Együtt 2014 népszerűség Jobbik Fidesz dk
Kapcsolódó cikkek