Közélet

A diákok elfogadták a hallgatói szerződést, már csak egy kérdés maradt

Egy pont kivételével döntött a kormány a hallgatói szerződések ügyében a változtatásokról és elfogadta a hallgatókkal megtárgyalt kompromisszumot - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a M1 Ma reggel című műsorában.

Balog Zoltán tájékoztatása szerint az a kérdés maradt nyitott, hogy hány éven belül kell ledolgozniuk az állami ösztöndíjas hallgatóknak Magyarországon a tanulmányi idejüket. A miniszter szavaiból kiderült, három variáció lehetséges, 20, 15 vagy 12 év. Erről folyik még egyeztetés, de a tárcavezető szerint ebben is meg fognak tudni állapodni.

A miniszter azt mondta, hogy csütörtökön vagy pénteken tartanak még egy rövid egyeztetési fordulót. Balog Zoltán abban bízik, hogy jövő héten aláírhatnak egy átfogó megállapodást a Felsőoktatási Kerekasztal részvevőivel.

Jelezte: a diákok egyoldalú nyilatkozatot írnának majd alá, amelyben vállalják a törvényi feltételeket, azaz a magyar munkajog szerinti foglalkoztatást. Ha valaki külföldön, de magyar vállalatnál dolgozik, és itthon fizeti az adót, az ugyanúgy megfelel a törvényi feltételeknek - fűzte hozzá.

Más témát érintve hozzátette: 2009 óta először emelkedik a fogyatékosoknak járó juttatás, és beépítik azt az automatizmust, hogy a növekedés minden évben a nyugdíjak emelkedésével lesz megegyező. Emellett kiterjesztették a fogyatékosság körét a pszichiátriai fogyatékosság teljes körére is. Közlése szerint ez 170 ezer embert érint, és mintegy egymilliárd forint forrást igényel. Idén - mivel a változtatások június 1-jétől érvényesek - több mint 700 millió forintot tesznek ki a pluszjuttatások.

Kérdésre válaszolva közölte azt is: az autistákat foglalkoztató munkahelyek kialakítását és a kapcsolódó képzéseket négymilliárd forinttal támogatja a kormány.

hallgatói szerződés diákok kormány felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek