Közélet

A Real Madrid mészárosa is a Bayerné lehet

Mario Götze után a Real Madridot a Bajnokok Ligája elődöntőjében 4-1-re verő Borussia Dortmundból Robert Lewandowski is a Bayern Münchené lesz az ősztől – nyilatkozta a Bayern vezetőedzőjének, Jupp Heynckes-nek a képviselője, Enrique Reyes. A Dortmund ügyvezető igazgatója egyelőre cáfolta ezt, szerint a lengyel csatár a következő idényben is náluk marad. A Dortmund keretét szétszedheti a Bayern és a többi európai élklubok.

Robert Lewandowskinak 2014-ig szóló szerződése van, meglepődtem az értesülésen – közölte a Borussia Dortmund ügyvezető igazgatója. Hans-Joachim Watzke hangsúlyozta, hogy Lewandowski szerződésében nincsen kivásárlási záradék, mint Mario Götzéében. Utóbbi játékosnak ugyanis az szerepelt a kontraktusában, hogy 37 millió euró fejében kivásárolhatják, és mint az kiderült a Bayern München ki is fizeti ezt az összeget a német válogatott játékosért. Götzének 2016-ig szóló szerződése volt, évi öt millió eurót keresett.

Lewandowski esetében azonban lemondanának az átigazolási díjról, csakhogy Dortmundban maradjon a következő idényben. Utána azonban szabadon távozhat, mivel szerződése lejár. A Bayernnek jelenleg olyan klasszis támadói vannak, mint Mario Mandzukic, Mario Gomez, vagy Claudio Pizarro.

A lengyel válogatott Lewandowskinak jelenleg a mérvadónak számító transfermarkt.de oldal alapján 28 millió euró a piaci értéke. A Dortmund még 4,75 millió euróért igazolta le 2010-ben a Lech Poznantól. Lewandowskit egyébként már szóba hozták az Arsenallal, a Manchester Uniteddel, a Manchester Cityvel, a Chelsea-vel, a Real Madriddal, a Juventussal, Atletico Madriddal,  és a Barcelonával is. A Bayern mellett állítólag a Manchester Unitednek van még jelentős esélye a lengyel játékos megszerzésére.

A Real Madrid ellen gálázó Dortmundot szétszedhetik az európai élklubok, így nemcsak Götze és Lewandowski távozhat.

A 24 millió euróra taksált középhátvéd Matt Hummels (2017-ig köti szerződés a Dortmundhoz) iránt például a Barcelona, az Arsenal és a Bayern München is érdeklődik. A másik védő, a Málaga ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutást érő gólt begyötrő Felipe Santanát a Schalke 04, a Hamburg és a Hoffenheim is figyeli. Többen próbálják megkörnyékezni a 30 millió eurót érő Marco Reust is (2017-ig van szerződése), például a Manchester City és a Chelsea. Előkelő helyen van a topcsapatok kívánságlistáján a védekező középpályás Ilkay Gündogan (20 millió euró, 2015-ig van szerződése a klubnál) is, aki vinne állítólag a Barcelona, a Manchester City, a Real Madrid, a Tottenham és az Internazionale is.

A kevésé ismert játékosok közül a 20 éves Moritz Leitnert (5 millió euró) a Werder Bremen, a Mainz a Stuttgart, vagy a Hertha BSC igazolná le. Míg a 24 éves Julian Schieber (4,5 millió euró) után a Nürnberg és a Wolfsburg érdeklődik a pletykák szerint.

A Dortmund a távozók pótlására például megszerezheti a Freiburg védőjét Matthias Gingert (értéke 5 millió euró). Szóba került a Schalke 04 fiatal tehetsége, Julian Draxler (értéke 17 millió euró) is, de őt kipécézte magának állítólag a Real Madrid is. Még jelentősebb, de egyben drágább fogás lehet Thiago (22 millió euró) megvétele a Barcelonától. Az Ajaxnál lévő dán Christian Eriksen (értéke 16 millió euró) is szóba került, de a Manchester City, a Real Madrid, a Liverpool vagy a Chelsea előtt nem lesz könnyű megszerezni. és szívesen maradna is Amszterdamban. Jelentős erősítés lenne a Manchester Citynél játszó, 27 millió euróra taksált Edin Dzeko megvétele is. Felmerült az egyik  legtehetségesebb spanyol játékos, a csődbe került Málagánál játszó Isco szerződtetése is (20 millió euró). A Chelsea játékosa, a Werder Bremennél kölcsönben játszó Kevin de Bruyne (10 millió euró) képbe került. Olyan játékosok neve is felmerült még, mint Pierre-Emerick Aubameyang (értéke 10 millió euró) a Saint-Étienne-től, Alter Potuk (4,8 millió euró) az Eskisehirsportól, Hueng-Min Son (13 millió euró) a Hamburgtól. Nagy meglepetés lenne, de az átigazolási pletykákban felmerült a Dortmundból általában a tehetségeket elszipkázó Bayern München középpályása, Toni Kroos (32 millió euró) neve is.

Arsenal Claudio pizarro Mario Gomez Manchester City Borussia Dortmund Chelsea Mario manduzkic Ilkay Gündogan Matt Hummels Robert Lewandowski Bayern München Barcelona Mario Götze Felipe Santana Real Madrid Manchester United
Kapcsolódó cikkek