„Az Erasmus-ösztöndíj felnyitotta a szememet az európai integráció fontosságára” – mondta a finn kormányfő az Európai Parlamentben (EP) tartott beszédében azzal kapcsolatban, hogy az angliai Leicester egyetemén töltött uniós egyetemi ösztöndíjának ideje alatt vált intergációpártivá. EP-források szerint az uniós állam- és kormányfők közül egyedül a 42 éves Jyrki Katainen volt Erasmus-os diák – számol be az EurActiv

„Nem szabad hagynunk, hogy a gazdasági és szociális nehézségek megmérgezzék az európai integráció ötletét, és nacionalista, populista hangok uralják az európai vitákat” – mondta. Magyarország és Románia említése nélkül kihangsúlyozta, hogy az európai értékeket mindenkinek és mindenkor tiszteletben kell tartaniuk.

A gazdasági ügyekről szólva kiemelte: a bajba jutott országok akkor számíthatnak szolidaritásra, ha vállalják azt, hogy mindent megtesznek azért, hogy rendet tegyenek saját házuk táján. Finnország azon kevés eurózóna-tagállam közé tartozik, amely még mindig elsőrangú, AAA-besorolással rendelkezik a nemzetközi hitelminősítőknél.

Több EP-képviselő úgy értékelte a finn kormányfő – aki egyben a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja elnöke – beszédét, hogy ezzel bejelentkezett a 2014 májusi EP-választás után megüresedő egyik uniós topposzt betöltésére. Katainen pártcsaládja, az Európai Néppárt még nem döntött arról, hogy kit jelöl az Európai Bizottság elnökének. Emellett az Európai Tanács elnöki posztja is megüresedik jövő decemberben, miután a poszt jelenlegi betöltője, Herman Van Rompuy korábban közölte: nem kíván újabb mandátumot elvállalni. Emellett az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton is már bejelentette, hogy jövőre nem akar újabb ciklust elkezdeni.

Ezen posztok betöltésének egyik íratlan feltétele, hogy a politikus jól beszéljen angolul és franciául, ami Katainen számára nem okoz gondot.