Közélet

Közel kétezer leendő elsősnek keresnek helyet

A tavalyi évnél közel 13 ezernél több gyermek iratkozott be a hét első két napján az állami fenntartású általános iskolák első osztályába. Közel kétezer, az adott körzetben lakó gyermek elhelyezéséről kell gondoskodni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak.

„A 2013-2014-es tanévre 96 881 gyermeket írattak be első osztályba az állami fenntartású intézményekben az április 8-9-i beiratkozási napokon" – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Tavaly országosan 100195 tanuló kezdte meg általános iskolai tanulmányait (a nem állami iskolákat is beleszámítva), ebből 84101 az azóta államivá vált intézményekben. Korábban egyébként azt jelezték, hogy a köznevelés rendszere mintegy 120 ezer tanuló befogadására is képes.

Tavaly 3861 első osztály indult, az idén – 27 fős osztálylétszámokkal számolva – 4128 osztályt terveztek a tankerületek. A beiratkozottak 2 százalékáról, 1978, az adott körzetben lakó gyermek elhelyezéséről kell még gondoskodni. Többségük, 1137 leendő elsős Budapesten jelentkezett. A főváros mellett a legtöbb további férőhelyet Pest megyében (459) kell biztosítani.

A túljelentkezés döntően Budapest XI., XII., XIV. és XVIII. kerületét, valamint Dunakeszi és Budakeszi városát, illetve egy-egy iskolával Székesfehérvárt, Kecskemétet, Pécset és Baját érinti. Marekné Pintér Aranka, a Klik vezetője még szerdán azt ígérte, hogy minden tanköteles korú gyermek általános iskolai elhelyezéséről gondoskodnak a kötelező körzeten belül.

A növekedés egyik oka, hogy korábban azok kezdhették meg iskolai tanulmányaikat, akik az adott év május 31-ig betöltötték a 6. életévüket, az idén ezt az időpontot augusztus 31-re tolták. Ezenkívül 6 éves kortól – bár vannak kiskapuk az iskolaérettségre hivatkozva– kötelezővé tették szeptembertől az iskolakötelezettséget. Ők együtt kezdik meg a tanulmányaikat azokkal a 7 és esetleg 8 évesekkel, akik a korábbi lehetőségekkel élve az óvodában maradtak. Eközben kötelező lett – itt is vannak kiskapuk – 2014-től 3 éves kortól az óvoda (miközben mintegy 20-25 ezer óvodai férőhely hiányzik), így sok óvodának az  az érdeke, hogy a már 6 éveseket az iskolákba felvegyék, hogy legyen elegendő férőhelyük a kisebbeknek.

Van olyan szülő egyébként, aki öt-hat helyre is beíratta a gyermekét, a visszaéléseket most tekintik át, így a még elhelyezetlen 1978-as létszám esetleg csökkenhet. Lapunknak egy szülő elmondta, félhivatalosan azt a tanácsot kapta, hogy írassa be több iskolába is a gyerekét (szabályellenesen), „mert akkora a káosz, hogy úgysem veszik észre". A Klik szerint az adatrögzítés elektronikusan történik, így kiszűrhetőek az átfedések.

A Klik lapunkkal közölte, hogy a túljelentkezés a korábbi években is jellemző volt több helyen  – főleg a felkapottabb iskolákban, kerületekben, a főváros agglomerációjához közel eső városrészekben. Ezért már hónapokkal ezelőtt megkezdték elmondásuk szerint a gyermekek létszámának felmérését a népesség-nyilvántartó adataira, az óvodák és a védőnők jelzéseire építve, a korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve. A tankerületek az iskolaigazgatókkal és a működtető önkormányzatokkal együttműködve igyekeztek a várható igénykehez és az iskola lehetőségeihez igazodva az indítható osztályok számát meghatározni.

„Az elsődleges cél az, hogy a túljelentkezést minden iskola a szükséges számú osztály indításával tudja kezelni, amennyiben az iskola adottságai ezt lehetővé teszik" – írta a lapunknak a Klik. Ha nincs elég hely az iskolában, egyéb megoldást kell találni az önkormányzatok segítségével, ez az elkövetkező hetek feladata. Csak legvégső esetben élnének az osztálylétszám bővítésének lehetőségével, ha az erről szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament.

Marekné már korábban arra emlékeztetett, hogy a fenntartó – oktatásszervezési okok miatt – eddig is eltérhetett 20 százalékkal az átlaglétszámtól, így az eddigi maximális 27-ről 32-re is emelkedhetnek az osztálylétszámok. Ez a passzus kerülne be a köznevelési törvénybe ismét.
Az iskolának minden körzetes gyereket fel kell vennie, ha nincs elég hely, akkor újabb osztályok indításával kell ezt megoldania. Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi, átvételi kérelmeket is teljesíteni tud, akkor jogszabály szerint köteles először a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók kérelmét teljesíteni. Sorsolás nélkül felvehető a sajátos nevelési igényű diák, illetve akinek különleges helyzete ezt indokolja. Ilyen lehet az, hogy a szülő, a testvér tartósan beteg vagy fogyatékkal él, a testvér az adott intézménybe jár, a szülő munkahelye az adott körzetben vagy egy kilométeren belül van. Ezt követően kerülhet sor a sorsolásra, amelyet szintén  jogszabály ír elő. A Klik arra emlékeztette lapunknak, hogy az agglomerációs zónában lévő és a jó hírnévnek örvendő vagy éppen divatos intézmények túljelentkezés esetén eddig is sorsolással döntöttek a felvételről. Fellebbezni jogszabálysértés esetén lehet, amelyet az iskola igazgatójához kell benyújtani és a fenntartó képviseletében a tankerületi igazgató bírálja el.

A megnövekedett gyerekszámhoz szükséges pedagógusok számát a májusi tantárgyfelosztás elkészítése után lehet meghatározni. Marekné szerint nem minden esetben kell az új osztályokhoz új tanárokat is felvenni.

A nemzetgazdasági tárca lapunknak elmondta: a központi költségvetés biztosítja az iskolák fenntartásához szükséges forrásokat a feladatot ellátó Klik számára. A köznevelési feladatellátás és irányítás intézményeire az idei büdzsében  389,783 milliárd forint áll rendelkezésre.

sorsolás Budapest beiratkozás túljelentkezés Klebelsberg Intézményfenntartó Központ általános iskola óvoda elsős Marekné Pintér Aranka
Kapcsolódó cikkek