Közélet

Adófizetőkké tennék a fogyatékosokat

Értelmi sérülteket foglalkoztat és képez a Szimbiózis Alapítvány most megnyílt szociálterápiás központja. A munka keretében a fogyatékkal élők dolgoznak, keresnek, adóznak, és emellett megtanulnak az önálló élethez szükséges praktikus dolgokat is elvégezni.

Az elsősorban autizmussal élők támogatására specializálódott miskolci Szimbiózis Alapítványhoz tartozó Baráthegyi Majorságban a mai napon adták át Magyarország első Szociálterápiás Központját és lerakták annak az épületegységnek az alapkövét, amely – egy teljeskörű energetikai fejlesztés keretében – a jövő évtől egy ebéd házhozszállítást ellátó szociális konyhaként fog működni. Az új létesítményben elsősorban értelmileg akadályozottak és autizmussal élők számára nyújtanak a mindennapi életben praktikus, speciális szakmai ismereteket, szakképzéseket és foglalkoztatási-, valamint szociális szolgáltatásokat.

„Maga a szociálterápia egy viszonylag új jelenség, és egyben új szemléletmód, amely abból indul ki, hogy a fogyatékkal élőknek nem csupán jogaik, hanem kötelességeik is lehetnek. Az egyik ilyen, hogy aktív,  teljes értékű adófizető állampolgárok legyenek” – nyilatkozta a vg.hu-nak Jakubinyi László. A Szimbiózis Alapítvány elnöke hozzátette: „a szociálterápia során ahhoz segítjük hozzá a fogyatékkal élőket, hogy dolgozhassanak és megtanuljanak önállóan élni. A munka mellett az önálló életre való felkészítés során megtanítunk nekik olyan praktikus dolgokat, mint a pénz használata, a mosógép kezelése, virsli főzése, egy rántotta vagy egy tea elkészítése. A végső cél, hogy 3-4 értelmi fogyatékkal élő kibéreljen egy szociális bérlakást, és itt mintegy szomszédokként éljenek. Ezzel önálló, teljes értékű életet élhetnek, és egyúttal az államnak is jóval kevesebbe kerül az ellátásuk, hiszen csupán minimális támogatást igényelnek. Az érintettek hat hónaptól másfél évig terjedő időtartamig vesznek részt az Alapítvány programjában.”

Az elnök hozzátette: „az alapítványunk jelenleg 50 főállású segítő alkalmazottunk mellett 80 fogyatékkal élőt tud foglalkoztatni, a szociálterápiás központ megnyitása után ez utóbbi létszám száz főre emelkedhet. A Szimbiózis többek közt fenntart egy főzőkonyhát, a jövőben az étel kiszállítását fogjuk megszervezni. Miskolcon naponta 650 forintért lehet rendelni tőlünk ebédet. Szociális konyhaként rászorulóknak 300 forintért szállítunk, és fel vagyunk készülve a különböző speciális diétákra, amelyet az idősek vagy a betegek állapota megkíván.”

A dolgozók mindegyikének munkaszerződése van, a napi 8 órás munkáért a minimálbért kapják. Akinek az állapota csak 4 órás munkát enged meg, annak ezzel arányos keresete van.

szimbiózis szociálterápia fogyatékos integráció
Kapcsolódó cikkek