BUX 51,446.2
+0.16%
BUMIX 4,360.92
-0.03%
CETOP20 2,327.67
-1.03%
OTP 17,555
-0.06%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
-2.72%
0.00%
+0.67%
ZWACK 16,400
-0.61%
0.00%
ANY 1,595
+1.27%
RABA 1,530
-0.65%
0.00%
-0.58%
+0.28%
-0.35%
-0.79%
-1.14%
+0.90%
+0.30%
OTT1 149.2
0.00%
-0.83%
MOL 2,476
+0.57%
-0.97%
ALTEO 1,360
-0.73%
0.00%
+2.80%
EHEP 1,900
0.00%
0.00%
+0.50%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-3.59%
-22.63%
0.00%
SunDell 37,200
0.00%
-3.79%
+1.35%
+0.57%
0.00%
+0.31%
+2.19%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Menza központi tartalékból

Az idei év második felében a központi tartalék terhére segítséget kaphatnak a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok a közétkeztetés biztosítására. A településeknek a gyermek és a szociális étkeztetés összesen közel 116 milliárd forintba került.

A települések gyermekétkeztetésre fordított teljes éves kiadásai meghaladták a 96 milliárd forintot – közölte a parlament honlapján a nemzetgazdasági miniszter. Szél Bernadett független képviselő több kérdést is intézett a kormányzathoz a reform előtt álló közétkeztetésről, többek között ennek finanszírozását is firtatta. Varga Mihály leírta: az étkeztetés fedezésére az önkormányzatok mintegy 40 milliárd forintnyi a térítési díjat szedtek be 2012-ben. Ezenkívül a központi költségvetési támogatja az ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetést. Tavaly több mint 417 ezer főnek adtak 50, vagy 100 százalékos támogatást.

A normatív támogatás összege tavaly még 68 ezer forint volt, amit idén megemeltek 102 ezer forintra. Ezzel az önkormányzatnak a korábbi években nyújtott országosan 28 milliárd forint összegű támogatás idén 45 milliárdra nőtt.

Varga közölte, hogy a települések visszajelzése alapján gondok vannak a finanszírozással, mivel nehezen tudják ellentételezni az olyan kiadásokat, mint a konyhai alkalmazottak bérei, juttatásai, a dologi kiadások, vagy a felújítások. Nehézséget okoz a más településekről bejárók étkeztetése is.

A gazdasági tárca a Belügyminisztériummal együtt azt tervezi, hogy az idei év második félévében a központi költségvetésből a helyi önkormányzatoknak támogatást adnának a központi tartalék terhére. Ez nem a támogatás további emelését jelentené, hanem azoknak a településeknek adnának segítséget, amelyek a plusz forrás nélkül nem tudnák ellátni a közétkeztetést.

Jelenleg minden egyes önkormányzat saját rendeletében szabályozza az árakat. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2008-as felmérése szerint az egy főre jutó átlagos élelmezési norma összege jelentősen eltért az egyes intézmények között. Egész napos ellátás esetén 100-770 forint között, míg kizárólag az ebéd biztosításakor 121-610 forint között ingadozott.

A tárcavezető azt is közölte, hogy az önkormányzatok által kötelezően biztosítandó szociális étkeztetés tavaly a településeknek 19,7 milliárdba került, amelyhez 10,5 milliárd forint intézményi működési bevétel kapcsolódott főként a térítési díjakból. Ehhez a költségvetés tavaly 6,2 milliárd forinttal járult hozzá (a fajlagos összeg a korábbi évekhez képest változatlanul 55360 forint/fő volt).

2007-ben 101898 fő, 2011-ben 155091 fő vette igénybe a szociális étkeztetést. Ez legalább egyszeri meleg ételt biztosítását írja elő azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik ezt önmaguk, illetve eltartottjuk részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek megoldani. A kormányzat a szociális nyári gyermekétkeztetésre 2011-ben és 2012-ben is 2,4 milliárd forintot fordított, mindkét évben több mint félmillió gyereknek.

Az iskolai étlapok fele nem megfelelő

Még az első félévben lezajlik egy adatgyűjtés az óvodai és iskolai táplálkozásról – közölte Doncsev András, az Emmi államtitkára. Egy 2008/09-es felmérésen észlelt kockázatokat vizsgálják újra, az eredményt még idén teszik közzé. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011-es felmérése szerint a receptúra a vizsgált létesítmények 58 százalékában, az étlap 49 százaléknál, a változatosság 82 százaléknál felelt meg az ajánlásnak.

A múlt héten vitatták meg a közétkeztetésről szóló új rendelettervezetet. Piaci szereplők szerint az új előírások megdrágíthatnák az étkezéseket, amit az Emmi cáfol. A tárca szerint a Mintamenza Programban a szezonális élelmiszerek, nyersanyagok használata akár 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyagköltségeket.

A múlt héten vitatták meg a közétkeztetésről szóló új rendelettervezetet. Piaci szereplők szerint az új előírások megdrágíthatnák az étkezéseket, amit az Emmi cáfol. A tárca szerint a Mintamenza Programban a szezonális élelmiszerek, nyersanyagok használata akár 10-15 százalékkal is csökkentheti a nyersanyagköltségeket. -->

Kapcsolódó cikkek