Közélet

Bajnai elbeszélget Gyurcsánnyal

Az MSZP és az Együtt-PM szövetség egyezsége alapján a szocialisták feladata, hogy tárgyaljanak Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával (DK) - mondta Bajnai Gordon szombaton Budapesten, hozzátéve: ha megállapodnak, pártja támogatja az egyéni választókerületekben közös jelöltként induló DK-s politikusokat.

Az Együtt-PM szövetség vezetője a párt választókerületi elnökeinek tartott országos gyűlés közben nyilatkozott újságíróknak. Ez az első értekezlet azóta, hogy az MSZP és az Együtt-PM csütörtökön megegyezett arról, külön listán indulnak a választáson, és 75 körzetben a szocialista párt, 31-ben pedig Bajnai Gordon pártja indít jelöltet.

A volt kormányfő a sajtótájékoztatón arról beszélt: ez a korábbinál szélesebb választási lehetőséget ad az embereknek, akik az egyéni körzetekben a közös ellenzéki jelöltre adott szavazatukkal hozzájárulhatnak a kormányváltáshoz, majd az MSZP és az Együtt-PM listája közül választva eldönthetik, ki legyen a miniszterelnök.

Az újságírók a Demokratikus Koalíció szerepéről kérdezték Bajnai Gordont, miután Gyurcsány Ferenc tárgyalást kezdeményezett vele. Az MTI kérdésére azt mondta: noha az elnökség nem foglalt állást a megkeresésről, szívesen beszélget Gyurcsánnyal. Ugyanakkor - folytatta - az MSZP és az Együtt-PM megállapodása alapján a szocialisták feladata tárgyalni a DK-val, ők adhatnak át egyéni választókerületeket és listás helyeket. Ha ez megtörténik, az Együtt-PM támogatni fogja a DK egyéni körzetekben közös jelöltként induló politikusait - jelentette ki.
Ezt mondta Kónya Péter, az Együtt-PM társelnöke is, hozzátéve: bízik abban, hogy az MSZP és a DK megállapodik.

Bajnai Gordon az MTI kérdésére megerősítette, nem vetődött föl, hogy 31 egyéni körzetükből átengedjenek a DK-nak, az MSZP-vel kötött megállapodás alapján ugyanis más pártok a szocialisták 75 egyéni választókerületének és listás helyeinek terhére csatlakozhatnak az ellenzéki szövetséghez. Bajnai Gordon kérdésre válaszolva elmondta: nem tart attól, hogy a Gyurcsány-párt önállóan indul a választáson és szavazatokat vesz el az MSZP-től és az Együtt-PM-től. "Gyurcsány Ferenc többször elmondta, hogy bölcsességre, önkorlátozásra van szükség, a szervezeti-személyi érdekeknél fontosabb a kormányváltás ügye" - tette hozzá.

Az Együtt-PM vezetője kérdést kapott a hvg.hu pénteki írásával kapcsolatban is. A portál arról írt: Bajnai Gordon stábja a volt miniszterelnök megkerülésével döntött a közös ellenzéki kormányfőjelölt kiválasztásának módjáról szóló javaslatuk kiszivárogtatásáról. Bajnai Gordon azt mondta, "sok marhaság van a cikkben", és tágabb környezetében nem talált senkit, aki elismerte volna, szerepe volt abban, hogy javaslatuk még a Mesterházy Attilával folytatott múlt pénteki tárgyalása közben eljutott a sajtóhoz.

Kónya Péter arról beszélt: arra készítik fel választókerületi elnökeiket, hogy bár a különlistás indulás miatt bizonyos értelemben versenyezniük kell az MSZP-vel, eközben nem okozhatnak sérelmet nekik, nem támadhatják a szocialistákat. Karácsony Gergely, a PM országgyűlési képviselője elmondta: rövidesen összeülnek a kampány lebonyolításáért felelős szocialista politikusokkal, hogy egyeztessék a feladatokat az egyéni választókerületekben.

Bajnai Gordon emellett bemutatta a sajtónak Teket Melindát, az Együtt-PM szövetség jelöltjét a szeptember 22-ei bajai időközi választáson. A jelöltet az MSZP és a DK is támogatja.

Bajnai
Kapcsolódó cikkek