Közélet

NFL: 675 millió dolláros kompenzáció az agyrázkódások miatt

Az NFL megegyezett 4500 visszavonult amerikaifutball játékossal, akik az agyrázkódások és más fejsérülések miatt pert indítottak a liga ellen. Az NFL 765 millió dollárt fog költeni a sérülések kompenzációjára, valamint orvosi vizsgálatokra és kutatásokra.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy elértük azt, hogy az NFL végre kiállt azokért a játékosokért, akik korábban agysérüléseket szenvedtek" – nyilatkozta a CNN-nek a volt amerikaifutball játékos Kevin Turner, aki ALS nevezetű betegségben szenved. Az ALS, az amiotrófiás laterálszklerózis az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek.
„Ez az egyezség segítséget nyújthat abban, hogy a játékosok nagyobb biztonságban tudjanak majd sportolni a jövőben" – hangoztatta a csütörtöki egyezség után az NFL alelnöke. Jeffrey Pash szerint a játékosok és családjanik megérdemlik a sok millió dolláros kompenzációt, mivel igen sokat köszönhet nekik a liga.

Az észak-amerikai futball liga vezetése az új szezon kezdetére megegyezett egy philadelphiai bíróságon a visszavonult játékosokkal, hogy 675 millió dolláros kerettel kompenzálják a fejsérülések, főként az agyrázkodások következtében kialakult orvosi problémáikat. A krónikus fejsérülések miatt elhunyta játékosok 4 millió dollárt is kaphatnak, a dementiában szenvedők 3 milliót, míg az Alzheimer kórban szenvedők 5 millió dollárt.  A dementia tulajdonképpen elmegyengeség az agy elsorvadása miatt, jelentős emlékezetvesztés követi, amely a racionális gondolkodás és ítélőképesség lassú, de állandó gyengülésével és regresszióval jár. Külön, maximum 75 millió dolláros keret lesz az agyrázkódásokkal kapcsolatos orvosi költségekre, például a volt játékosok vizsgálatára, 10 millió dollár pedig a kutatásokra.

Az NFL volt játékosai korábban azzal vádolták az ligát, hogy évtizedekig eltitkolták az agyrázkódásokban rejlő veszélyeket és azok maradandó hatásait. Azt is hangsúlyozták, hogy arra próbálták ösztönözni a játékosokat, hogy minél hamarabb térjenek vissza a pályára sérüléseik után, hogy a sportágról kialakult kép kedvező maradjon. Többen úgy válik, hogy neurológiai problémáik a korábbi sérülésekre vezethetőek vissza.

A pert indítottat között többek között ott volt a tavaly öngyilkosságot elkövető Junior Seau családja, a Super Bowl győztes irányító Jim McMahon, vagy például Tony Dorsett, a Dallas Cowboys játékosa. A sérülései miatt az Atlanta Falcons korábbi játékosa, Ray Easterling 2011-ben követett el öngyilkosságot. Ugyanezt tette Shane Dronett is 2009-ben 38 évesen, neki több agyrázkódása miatt krónikus agybetegsége volt. A Minnesota Viking volt játékosa, Fred McNeill pedig például dementiaban szenved.

Az amerikaifutballban igen gyakori, hogy az igen erős testfelépítésű és gyorsan mozgó játékosok sisakjaikkal ütköznek egymással. Igen gyakori az agyrázkódás, egy korábbi felmérés szerint meccsenként másfél ilyen eset van átlagban, ami meróriazavarokkal, kedélyállapotromlással is jár, majd más agysérüléseket is okozhat. Több tudós azt vetette fel, hogy be kellene tiltani a sisak a sisaknak ütközéseket, mivel a legjobb fejvédők sem biztos, hogy kivédhetik a gyakori agyrázkódásokat. Korábban egyébként a kongresszusi bizottság is többször élesen bírálta az NFL-t, hogy nem fordít elég figyelmet a sisakok további fejlesztésére, hogy megakadályozzák a súlyos sérüléseket.

orvosi vizsgálat Tony Dorsett Atlanta Falcons kutatás Minnesota Viking agyrázkódás amiotrófiás laterálszklerózis Fred McNeill sisak National Football League Junior Seau ALS Jeffrey Pash Jim McMahon NFL kompenzáció Ray Easterling Alzheimer kór ütközés dementia amerikaifutball Dallas Cowboys
Kapcsolódó cikkek