Közélet

Snowden elhagyta a repteret, ahol már több mint egy hónapja volt

Elhagyta a moszkvai repülőteret Edward Snowden – ezt az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtési programját kiszivárogtató férfi ügyvédje közölte. Anatolij Kucserena annyit mondott, hogy miután Snowden megkapta az Oroszországba való belépéshez szükséges dokumentumokat, taxival távozott a reptérről. Az ügyvéd arról nem beszélt, hová ment Seremetyevóról a volt hírszerző, aki csaknem másfél hónapja tartózkodott a tranzitban.

Snowden június 23-án érkezett Moszkvába Hongkongból, miután a Guardian című brit lapnak videointerjúban számolt be az NSA titkos adatgyűjtési programjáról, a Prismről. Az amerikai hatóságok ezt követően letiltották az útlevelét, ami lehetetlenné tette távozását. Snowden oroszországi menedékkérelmére Vlagyimir Putyin orosz államfő annyit reagált: csak abban az esetben fogadják be a kiszivárogtatót, ha az nem folytatja tovább az Egyesült Államok elleni tevékenységét.

Snowden aggályára, miszerint kivégzik, ha hazatér, az amerikai igazságügyi miniszter reagált. Eric Holder annyit mondott: nem kérnek rá halálbüntetést, ha kiadják. Ennek ellenére az orosz hatóságok eddig úgy nyilatkoztak: nem áll szándékukban kiadni.

Snowden egy évre kapott ideiglenes menedékjogot az országba.

Snowden
Kapcsolódó cikkek