Közélet

Százhatvan iskolában volt sikertelen igazgatói pályázat

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár Szekszárdon közölte, hogy országszerte 160 intézmény esetében volt sikertelen az igazgatói pályázat, ezeket az iskolákat megbízott vezető irányítja majd. Módosították a köznevelési szerződés ötéves időtartamát egytől öt évig terjedő időtartamra, így az egyéves megállapodással, mód nyílt arra, hogy akár egy évre segítsék az intézményeket, miután kimerült a támogatásukra szóló pénzügyi keret.

„Országszerte 160 intézmény esetében volt sikertelen az igazgatói pályázat, ezeket az iskolákat megbízott vezető irányítja majd" – közölte a köznevelésért felelős államtitkár Szekszárdon, a Tolna megyei tanévnyitón. Hoffmann Rózsa a közelmúltban 428 köznevelési intézményvezető kinevezéséről döntött, amit nem kellett megindokolnia. Elmondása szerint a 455 kinevezés közül 430 volt egyértelmű, a többinél mérlegelnie kellett. Tudomása szerint egy volt plágiumgyanú (a sajtó több esetről is tudósított), ott új felhívást tesznek közzé. A 2613 intézményt felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 588 közoktatási intézményben hirdetetett pályázatot, mivel lejárt az igazgatói mandátum. Korábban 95 iskola (190 jelentkezővel) kapcsán írtak, hogy nincs vezetője. Az államtitkár automatikusan kinevezte azt a 65 főt, akik a második ciklusukra pályáztak, s kétharmados többséggel támogatott a tantestületük.

Hoffmann szerint nincs irányítatlan intézmény, mivel általában az iskolaigazgató-helyettesek a működési szabályoknak megfelelően megbízással átveszik az irányítást. Ahol nincs igazgató, ott akár még szeptemberben megoldás, de ez felboríthatja a tantárgyfelosztást, mivel lehet, hogy új szaktanárt kell keresni, vagy átirányítani.

A hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő, és speciális pedagógiai munkát végző magániskolákkal kapcsolatban Hoffmann Szekszárdon megemlítette, hogy a köznevelési szerződés ötéves időtartamát azért módosították egytől öt évig terjedő időtartamra. A nem állami fenntartású iskolákkal tavaly megkötött szerződések ugyanis kimerítették a támogatásukra szóló pénzügyi keretet, ugyanakkor sok igény valamilyen támogatásra. Az egyéves megállapodással, mód nyílt arra, hogy akár egy évre segítsék az intézményeket. A magániskolák finanszírozását várhatóan októberre oldják meg jogszabályban.

köznevelési szerződés iskolaigazgató KLIK Klebelsberg Intézményfenntartó Központ magániksola kinevezés Szekszárd köznevelésért felelős államtitkár tanévkezdés finanszírozás Hoffmann Rózsa pályázat
Kapcsolódó cikkek