Közélet

Folytatná az éhségsztrájkot a bebörtönzött énekesnő

A Pussy Riot orosz punk együttes bebörtönzött énekesnője jövő márciusban szabadulhat, de addig még rengeteg megpróbáltatás vár rá. Éhségsztrájkját félbe kellett szakítania, de folytatni akarja a tiltakozást.

A két éves büntetését a Mordvin Köztársaság egyik javító-nevelő táborában töltő Nagyezsda Tolokonnyikova (22) szeptember 23-án éhségsztrájkba kezdett, és több oldalas levélben a Szövetségi Nyomozó Bizottságnál élt panasszal a fogvatartás körülményei miatt.

Tolokonnyikova nem kevesebbet állít, minthogy napi 16 órát dolgoztatják a varrodában, júliusban összesen 29 rubelt (200 forintot) kapott a munkájáért. A táborban gyakoriak a kollektív bűntetések. A varrodában rendőr egyenruhákat készítenek. Szeptembertől az addigi napi 100 darabos normát 150-re emelték a csoportja számára, ám ezt fizikai képtelenség teljesíteni az ősrégi technikával.

Ha viszont nincs meg a norma, akkor órákon át nem engedik ki a nőket vécére, megtiltják a dohányzást, és a néhány órás alvás helyett az udvaron sorakoztatják fel őket éjszaka. A legsúlyosabb vád az volt, hogy a nő állítása szerint a tábor parancsnok-helyettese halálosan megfenyegette.

Tolokonnyikovát az éhségsztrájk harmadik napján börtönkórházba kellett szállítani, az orvos borzasztónak írta le az állapotát. Kedden orvosa tanácsára félbe kellett szakítania az éhségsztrájkot. A Lenta.ru orosz hírügynökség szerint ma viszont már azt üzente az ügyvédjén keresztül, hogy amint az állapota megengedi, folytatja az önként vállalt éhezést, hiszen a táborban semmi sem változott.

Ezt a Duma, az orosz parlament alsó házának egyik, emberi jogi kérdésekkel foglalkozó képviselője, Ilja Ponomarjov is megerősítette, akit a múlt héten addig egyedüliként beengedtek hozzá a börtönbe. Kedden viszont már a férje és az ügyvédje is beszélhetett vele.

A moszkvai hatóságok egyébként kivételes gyorsasággal, még a levél publikálásának napján bejelentették, hogy haladéktalanul kivizsgálják az ügyet. Úgy tudni, a vizsgálatot a táborban meg is kezdték, azonban eddig semmit nem hoztak nyilvánosságra.

Nagyezsda Tolokonnyikovát tavaly augusztusban ítélték az együttes másik énekesnőjével együtt két év börtönre, mert a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban az államfőt, Vlagyimir Putyint gyalázó punkelőadást rögtönöztek. Az ítélet után Madonnától Paul McCartney-n át több mint százan tiltakoztak a pop-rock világból – eredménytelenül.

Pussy Riot Kreml Putyin
Kapcsolódó cikkek