Közélet

Magyarország a koreai vállalatok regionális központja lehet

Martonyi János külügyminiszter október 18-án Szöulban megbeszélést folytatott dél-koreai partnerével, Jun Bjong Szével, hogy új lendületet kapjanak a két ország kapcsolatai. A magyar diplomácia vezetője atomenergetikai megállapodást is aláírt - tájékoztatta szombaton a magyar Külügyminisztérium az MTI-t.

A közlemény szerint Szöulban mind a mai napig számon tartják, hogy a volt szocialista országok közül elsőként Magyarország vette fel a diplomáciai kapcsolatokat a Koreai Köztársasággal. A cél az, hogy a jövőre esedékes 25. évforduló kapcsán az egészséges alapokon álló és a magyar gazdaság számára komoly eredményeket produkáló viszony új lendületet vegyen.

Gazdasági téren ez magas hozzáadott értéket képviselő technológia-intenzív koreai befektetéseket és az európai piacok felé nyitó kis és közepes koreai vállalatokat jelent. Magyarország kedvező feltételeket kínál ahhoz, hogy a koreai vállalatok regionális központjaikat hazánkban működtessék.

A kibertér biztonsága, a vízgazdálkodás és egyéb jelentős multilaterális témákban a két ország folytatja a szoros koordinációt. Martonyi János a tárgyalásokon biztosította partnerét arról, hogy Magyarország támogatja Dél-Korea egyesítési politikáját, és kiáll a Koreai-félsziget békéje és biztonsága mellett. A külügyminiszterek aláírták a nukleáris energia békés célú felhasználásáról szóló új kétoldalú együttműködési megállapodást.

Martonyi János találkozott Li Szang Hunnal, a Samsung Electronics vezérigazgatójával, valamint Li Te Hjobbal, a globális ügyekért felelős vezérigazgató-helyettessel és Pak Sze Unggal, a külföldi termelő egységekért felelős vezérigazgató-helyettessel. A Samsung magyarországi működése egyidős a diplomáciai kapcsolatok felvételével. A cégcsoport Magyarországot kiemelt partnernek tekinti, és az európai dekonjunktúra ellenére átcsoportosítással fenntartotta, illetve bővítette magyarországi termelőkapacitásait. Mérlegelik egy K+F központ magyarországi létesítését, amely jól képzett magyar szakemberek részére teremt munkahelyet.

A kormány szeptemberben stratégiai keretmegállapodást kötött a Samsung Electronics Hungary vállalattal, amelyre alapozva további beruházások és fejlesztések végrehajtását várja. A Samsung a vállalati felelősség jegyében új magyarországi programot indított el a hátrányos helyzetű gyermekek digitális felzárkóztatása érdekében - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

Martonyi
Kapcsolódó cikkek