Közélet

A szavazók tömeges szállítását tiltaná egy bizottsági javaslat

A választók jogosultak más segítségét igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak szavazni - tartalmazza egy módosító javaslat, amelyet szerdán nyújtott be a parlament alkotmányügyi bizottsága a választási eljárási törvényhez. A szavazók buszos szállítását viszont megtiltanák.

Az eljárási törvény most úgy rendelkezik, hogy a voksolás napján a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteren belül közterületen nem lehet kampánytevékenységet folytatni.

A bizottság ezt azzal egészítené ki, hogy a választók jogosultak más segítségét igénybe venni a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiségbe való eljutásához. Azonban sem a mozgóurna-igénylésre, sem a szállításra vonatkozó nyilvános felhívást nem lehetne közzétenni.

Az alkotmányügyi bizottság azt is kikötné, hogy a választókat nem lehet busszal szállítani a szavazóhelyiséghez. Az indoklás szerint ez kizárja a tömeges szállítást mint visszaélést, elősegíti azonban a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlását.

Az ötödik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó változtatás azt is rögzíteni javasolja, hogy parlamenti képviselők 2014 őszétől nemcsak önkormányzati, hanem nemzetiségi önkormányzati képviselők sem lehetnek.

szavazás szállítás szavazók
Kapcsolódó cikkek