Közélet

Az ukrán kormányfő Moszkvára mutogat

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök szerint Kijev egyértelműen a Kreml nyomására függesztette fel a társulási folyamatot az Európai Unióval.

A vilniusi uniós csúcs előtt Mikola Azarov ukrán kormányfő több hírügynökség egybecsengő értesülése szerint Moszkvára hárította a felelősséget az uniós közeledési procedúra elhalasztásáért. Igaz, Azarov neveket nem említett. Tény, hogy néhány héttel ezelőtt nem csak az ukrán elnök egyeztetett Moszkvában, hanem Azarov is tárgyalóasztalhoz ült partnerével, Dmitrij Medvegyevvel.

A csúcsszintű megbeszélésekről nem közöltek részleteket, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban többször hangsúlyozta, hogy Kijevnek meg kell fontolnia a társulást.

A keddi Azarov-bejelentés különösen annak fényében érdekes, hogy hírek szerint december elején tárgyalások kezdődnének Oroszország és Ukrajna között egy esetleges nagy összegű hitelről, valamint a gazdasági kapcsolatok újraélesztéséről. Azarov viszont már hétfőn ellentmondása került. A Gazprom orosz gázóriás képviselője ugyanis hivatalosan cáfolta, hogy tárgyalni készülnek az Ukrajnával kötött gázszerződésről, noha Azarov a hétvégén erről beszélt.

Amíg Azarov körül forognak a hírek, addig az ukrán államfő, Viktor Janukovics napok óta csendben van. Arról sincs hír, hogy utazik vagy sem a vilniusi csúcsra, ahol minden bizonnyal kínos kérdésekre kellene válaszolnia.

Az „unió ellenes” kijevi kormányrendelet kihirdetése óta Kijevben és több városban kisebb-nagyobb megmozdulásokra került sor. Vasárnap az ukrán fővárosban több mint százezren tiltakoztak, míg hétfőn és kedden is ezrek demonstráltak. Ennek hatására megerősítették a kormányépületek védelmét, a tüntetők ellen többször könnygázt vetettek be, és a rendőrök gumibottal verték vissza a rohamot.

Közben jogi útra is terelné az ellenzék az ügyet. Egy kijevi kerületi bíróság befogadta azt az indítványt, hogy tekintsék semmisnek a kormányrendeletet. Igaz, az első tárgyalást december 10-re tűzték ki, vagyis két héttel a vilniusi csúcs utáni időpontra.

Kijev janukovics Azarov EU Putyin
Kapcsolódó cikkek