Közélet

Teljes kudarc: Nem állapodtak meg Timosenko sorsáról

Teljes kudarccal zárult az ukrán parlament szerdai rendkívüli ülése, mivel a napirenden szereplő egyik előterjesztés sem készült el, így a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfőt sorsát érintő sem.

A bebörtönzöttek külföldi gyógykezeléséről egy munkacsoportnak kellett volna egy olyan indítványt a törvényhozás elé terjesztenie, amelyet a kormánypárt és az ellenzék is elfogad. A testület az utolsó pillanatig, még szerda reggel is ülésezett, de nem jutott eredményre.

Hennagyij Vasziljev, a munkacsoport vezetője az ellenzéket tette felelőssé a kompromisszumkészség teljes hiánya miatt. Szavai szerint az ellenzék nem hajlandó elfogadni a büntetés letöltésének szüneteltetését a külföldi gyógykezelés időtartamára, hanem Timosenko azonnali feltételes szabadon bocsátását követeli.

Arszenyij Jacenyuk, a bebörtönzött volt miniszterelnök mögött álló Haza párt frakcióvezetője viszont kijelentette, hogy épp a kormányzó Régiók Pártja akadályozza az Ukrajna európai uniós társulásához szükséges törvények elfogadását.

Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) párt vezetője kijelentette, hogy ha meghiúsul a társulási megállapodás aláírása a hónap végén, azt majd egy új államfő hozza tető alá, így utalva Viktor Janukovics elnök személyes politikai felelősségére.

A napirenden még három, az EU-társulást érintő előterjesztés szerepelt, két javaslat az ügyészségi törvény és egy a parlamenti választásokról szóló jogszabály módosításáról. Ezeket az indítványokat pedig az illetékes bizottságoknak nem sikerült szavazásra előkészíteniük a beérkezett rengeteg módosító javaslat miatt.

A parlamenti ülésen jelen volt az Európai Parlament (EP) két különmegbízottja, Pat Cox és Aleksander Kwasniewski, aki az ukrán hírforrások szerint szerda este tesz jelentést, amelynek alapján az EU eldönti, hogy megköti-e a társulási megállapodást Ukrajnával.

Timosenko ügyének rendezéséről a múlt hónap közepe óta tart a vita az ukrán parlamentben. Ez alatt számos javaslat készült, de egy sem kapta meg mindkét oldal támogatását. Janukovics nem részesíti elnöki kegyelemben Timosenkót, hanem a parlamentnek áttolva a feladatot, kijelentette, hogy ha a törvényhozás az asztalára tesz egy törvényt, amely lehetővé teszi a volt kormányfő külföldi gyógykezelését, aláírja azt.

Julija Timosenkót 2011 őszén ítélték hét évi börtönbüntetésre hivatali visszaélés vádjával a 2009-ben miniszterelnökként aláírt orosz-ukrán gázmegállapodásért. Jelenleg fogvatartottként a harkivi vasutaskórházban kezelik a megromlott egészségű politikust, aki beleegyezett, hogy Németországban folytassák gyógykezelését.

Timosenko
Kapcsolódó cikkek