Közélet

A kémbotrány sem áll az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalás útjába

Az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa, Karel De Gucht nem akarja félbeszakítani a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal egy szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről, annak ellenére, hogy  a kémkedések miatt szemrehányásokat tettek Washingtonnak.

Azért tárgyalunk az Egyesült Államokkal, mertr meggyőződésünk, hogy ez a polgárainknak előnyöket hoz, és nem azért, mert az amerikaiak szépen néznek ránk - hangoztatta De Gucht a Süddeutsche Zeitung című bajor lapnak nyilatkozva. Egyébként nem aggódik a bizalmas jelleg miatt. Ám azt nem tudja,  a tárgyalásokat lehallgatják-e. "Ezt senki sem tudhatja. Még Merkel szövetségi kancellár asszony sem tudta, hogy a telefonját lehallgatták" - hangoztatta De Gucht. Ráadásul "a világon egyertlen kém sem tud az én gondolataim között olvasni."

Az uniós kereskedelmi biztos kiemelte, "a jövőbeni világkereskedelemben a nagy harc a normák, szabványok, állami segélyek és szabályozások körül folyik majd, nem pedig a vámok körül. Nekünk, európaiaknak magunknak kell a globális szabványokat megállapítanunk, hogy ne mások tegyék meg ezt helyettünk. Létfontosságú ugyanis, hogy ne Kína írjon elő nekünk szabványokat." De Gucht egyébként nem zárta ki a tárgyalások meghiúsulását - írja a Süddeutsche Zeitung.

szabadkereskedelem tárgyalás kémbotrány USA EU
Kapcsolódó cikkek