Közélet

A válság elsöpörte az ukrán miniszterelnököt

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök bejelentette lemondását - írja a Bloomberg. Azarov 2010 óta töltötte be ezt a tisztséget. A miniszterelnök lemondásával az ellenzéki egyik fő követelése teljesült.

Minden ukrán szemébe bátran bele tudok nézni – közölte Azarov. Mióta miniszterelnök vagyok, mindig a népért dolgoztam – tette hozzá. "Mostani döntésemet az ukrán nép érdekében hozam meg."

Azarov lemondása nem teljesen váratlan, noha sokan az ellenzék vezetői közül nem hittek ebben a forgatókönyvben. A miniszterelnök a hétvégén már közölte, hogy hajlandó lemondani, ha ez segít megállítani az erőszakot, és hozzájárul a belpolitikai konfliktus megoldásához.

Azarov lemondása előtt nem sokkal kiderült, hogy az ukrán kormányzat nem zárjaki egy rendkívüli állapot bevezetését. Egy ilyen helyzet kihirdetés esetén a rendfenntartók akár éles lőszerrel is megpróbálhatják a megfékezni a tüntetőket.

Eduard Sztavickij energetikai és szénipari miniszter nem zárta ki a rendkívüli állapotot arra az esetre, ha a "szélsőségesek és terroristák" fokozzák akcióikat – írta az MTI. "Úgy gondolom, hogy nem kell átlépnünk a határon, de amennyiben a szélsőségesek és terroristák tevékenysége szélesedni fog, a kormány döntést fog hozni" - idézte keddre virradóra a kijevi média a minisztert, aki a rendkívüli állapot bevezetésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolt így.

Viktor Janukovics ukrán elnök a hétvégén bejelentette, hogy az ellenzéki Haza párt elnökének (Arszenyij Jacenyuknak) miniszterelnöki tisztséget adna, míg az Ütés párt vezetőjének (Vitalij Klicskónak) miniszterelnök-helyettesi posztot adna. Ők azonban nem fogadták el ezt.

A tüntetések egyre csak fokozódnak – amelyek azután kezdődtek, hogy Ukrajna hátat fordított az EU-nak –, és akkor vettek új lendületet, amikor elfogadták a szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvényeket.

Azarov lemondás Ukrajna tüntetés
Kapcsolódó cikkek