Közélet

Duplájára nőtt a legális drog ára Coloradóban

Január 1-jétől legálisan is vásárolható kis mennyiségben marihuána az amerikai Colorado államban. Egy 28 grammos adag átlagosan 400 dollárba kerül.

Colorado (Egyesült Államok) ebben az évben 67 millió dollár adóbevételt vár attól, hogy január 1-jétől engedélyezték a marihuána nem gyógyászati célú forgalmazását. A kalkulációk szerint az összeg akár 20-25 százalékkal is növekedhet 2015-ben. Erre van is reális esély, hiszen az elmúlt három napban megduplázódott a drog kiskereskedelmi ára. Egy unciányit (28 gramm) most közép áron 400 dollárért értékesítenek.

Ugyanakkor azzal is számolnak, hogy az árakat lejjebb fogják szorítani, ugyanis egyelőre csak néhány tucat helyen árusítják a marihuánát (az új évi nyitáskor 8 város 30 üzletében), ám néhány héten belül megsokszorozódik az árushelyek száma.

Az év elejéig 348 vállalkozás kapott állami engedélyt a gyártásra és forgalmazásra, piaci résztvevők szerint azonban ezek egy része az év végéig visszalép az üzlettől.

A szövetségi törvény értelmében az államban lakó 21 évesnél idősebb polgárok egyszerre és fejenként 28 grammnyi marihuánát vásárolhatnak, míg a más állambeliek és a külföldiek 7 grammnyit. A drog legalizálásról még 2012 novemberében döntöttek népszavazáson. A coloradói példát valószínűleg Washington államban is követik még az év első felében.

A marihuána gyógyászati felhasználásával kapcsolatban sokkal engedékenyebbek az amerikai hatóságok, erre a célra már 20 államban alkalmazhatják a marihuánát. Egy uncia gyógyászati marihuána ára Coloradóban most 200 dollár.

marihuána Népszavazás Colorado legalizálás drog
Kapcsolódó cikkek