Közélet

Fődíjat nyerhetnek a Putyin-ellenes videóklippel

Szombaton nagy eséllyel 20 ezer dollárt nyer a Pussy Riot orosz punk együttes Szingapúrban. Ekkor kerül sor egy alapítvány által rendezett gálavacsorára, ahol a több kategóriában nevezett produkciók fődíját adják át.

A Pussy Riot bandától azt a videóklipet nevezték be, amely miatt az együttes három női tagját elítélték, közülük ketten két év letöltendő börtönbüntetést kaptak. A moszkvai bíróság ugyanis huligánkodásnak ítélte, hogy a Pussy Riot egy moszkvai székesegyházban Vlagyimir Putyin államfő ellen előadást rögtönzött, a hallgatóság egy részében nagy megbotránkozást váltva ki, míg a publikum másik része lelkesen megtapsolta a produkciót.

A két elítélt énekesnő tavaly december 23-án elnöki kegyelemben részesült, ahogy az általános amnesztia hozzávetőlegesen 20 ezer másik rabnak is lehetővé tette a szabadulást. A punk lányok gyorsított eljárással jöhettek ki a büntetőtelepről.

A zenekar vezetője, Nagyezsda Tolokonnyikova a szabadulását követő második napon nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy minden eszközzel harcolni akarnak az elítéltek emberi jogainak tiszteletben tartásáért, és meg akarják ismertetni a világgal, hogy Ororszországban milyen állapotok uralkodnak a börtönökben.

Tolokonnyikova már a fogva tartása alatt többször felhívta magára a figyelmet. Utoljára azzal, hogy nyílt levélben számolt be arról, hogy a börtönparancsnok-helyettes életveszélyesen megfenyegette, és emiatt a nő éhségsztrájkba kezdett.

David Ciliclira, az alapítvány elnöke bejelentette, hogy tucatnyi művészt hívtak meg a gálára, természetesen az összes költséget ők állják. Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Alekhina is elrepülhetett Szingapúrba. Alekhina újságíróknak elmondta, hogy már dolgoznak egy új klipen, amely az oroszországi elítéltek helyzetéről szól majd.

A meghívottak között találunk festőket, fotósokat, szobrászokat Kínából, Pápa-Új Guineából, Hongkongból, Dél-Koreából, Japánból és Ausztráliából. Bár a győztes neve nem ismert, sokan egyértelműen a Pussy Riotot tartják befutónak. A fődíj ugyan jelképes összeg, de a punk banda számíthat különböző szponzori pénzekre is.

Pussy Riot amnesztia Putyin
Kapcsolódó cikkek