Közélet

Kevesebben élnek segélyből

Egy hónap alatt az átlagot csaknem kétszeresen meghaladó mértékben, 15 százalékkal csökkent a szociális támogatásban részesülő nyilvántartott álláskeresők száma- derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási mutatói is javultak, egy év alatt több mint 35 százalékkal.

Hatalmas javulás tapasztalható a munkaerő-piaci szempontból egyik leghátrányosabb helyzetű réteg, a szociális támogatásban részesülők foglalkoztatásában- derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb elemzéséből, mely a 2013. novemberi adatokat ismerteti. Idetartoznak a rendszeres szociális segélyben és a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, vagyis a leghátrányosabb munkaerő-piaci helyzetű, tartósan munkanélküli réteg.

Jelenleg 144 171 nyilvántartott álláskereső részesül szociális támogatásban, ez több mint 25 ezerrel kevesebb, mint egy hónappal korábban; ami 14, 9 százalékos csökkenést jelent. Az adatok javulása nagymértékben köszönhető a közfoglalkoztatási program novemberi indulásának. Ha az adatokat összehasonlítjuk a 2012. novemberi állapottal, a javulás a szociális támogatásban részesülők esetében 23,4 százalékos, vagyis egy év alatt 44 158 fővel csökkent a leghátrányosabb helyzetű csoporton belül nyilvántatott álláskeresők száma- derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Folytatódott a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási mutatóinak javulása is. Az elemzés szerint 2013 novemberében 19 835 megváltozott munkaképességű álláskeresőt tartottak nyilván, 1820 fővel kevesebet, mint egy hónappal korábban. Ez 8,6 százalékos csökkenést jelent. A tavalyi év azonos időszakában még 10 576 fővel több megváltozott munkaképességű személy keresett állást. Ez egy év alatt 35,4 százalékos csökkenést jelent, több mint kétszer akkora mértékűt, mint az összes álláskereső tekintetében.

Nagymértékben elősegítette az érintettek foglalkoztatását a 2012-től új támogatási formaként bevezetett rehabilitációs kártya, mely egy egészségkárosodott személy foglalkoztatása esetén teljes munkáltatói járulékmentességet biztosít legfeljebb a kétszeresének 27 százalékáig- írja a Magyar Nemzet.

foglalkoztatottság megváltozott munkaképességű segély munkaerő
Kapcsolódó cikkek