Közélet

Orbán Viktor választási leveleit nem lehet visszautasítani

Ismét levelet küldött a határon túli, magyar állampolgárságot szerzett választóknak Orbán Viktor. A kormányfő ezúttal arra kívánta rábeszélni a kettős állampolgárokat, valamint a hivatalosan külföldön élő magyarokat, hogy mielőbb regisztráljanak a választásokra, hiszen tavaszi részvételük különösen fontos számára.

Újabb Orbán Viktor által jegyzett, határon túli magyaroknak címzett kormányzati levél került a Népszava birtokába. A szövegben a 2014-es választáson való részvételre, illetve az ezt megelőző regisztrációra ösztönzi a kettős állampolgárokat és a külhoni magyarokat a miniszterelnök. A levelet a napokban vették kézhez a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező, azaz hivatalosan is külföldön élő magyar állampolgárok.

Orbán azt is írja: "minden anyaországi magyar számára fontos, hogy a határon túl élő honfitársainkkal együtt döntsünk a jövőről, együtt válasszunk utat Magyarországnak a következő országgyűlési választásokon". A továbbiakban Orbán tájékoztatja a külhoniakat arról, hogy a határon túl élő, nagykorú állampolgároknak regisztráltatniuk kell magukat a voksolásra, ezt pedig már megtehetik interneten keresztül is, ami "jelentősen leegyszerűsíti a folyamatot".

A miniszterelnöki levél záró soraiban Orbán azt közli: "Minden magyarnak, személyesen nekem is fontos az Ön részvétele. Magyarország számít Önre!".

Egy nyomtatvány segítségével elvileg letilthatóak a kéretlen levelek a kampányban. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint január 1-je után kezdik el kipostázni azokat a nyomtatványokat, amelyeken bárki megtilthatja, hogy a választások előtt a különböző pártok, jelöltek, jelölő szervezetek személyre szóló kampányüzenetekkel keressék meg.

A miniszterelnök személyre szóló leveleire azonban továbbra sem vonatkozik semmiféle szabályozás, így visszautasítani sem lehet a kéretlen üzenetet. Pedig a rendre elsőbbségi levélként feladott küldemények - mint például a gyed extráról tájékoztató, karácsony után érkező levél, mely immár a 14. miniszterelnöki tájékoztató - legalább annyira kampánytevékenységnek számíthatnak, mint a pártok, jelöltek üzenetei. Ráadásul a közpénzből finanszírozott kormányzati kampány ára ebben a ciklusban már meghaladta a 6 milliárd forintot.

Az index számításai szerint az eddigi legdrágább eset az volt, amikor 2012 májusában a kormányfő a Gazdasági keretében levelezett, ez körülbelül 890 millió forintba került. 508 millió forintba került a „munkahelyvédelmi akciótervről” konzultált az emberekkel. Két hónappal később már a gazdasági konzultáció eredményeiről levelezett, ami a nagy konzultációhoz képest már jóval szerényebb költséggel, mindössze 35 millió forintos kiadással járt.

Orbán Viktor a határon túli magyaroknak 2013 februárjában írt leveleket. Összesen 160 ezer levelet postáztak, ezek előállítása és kézbesítése pedig 41 millió forintjába került az adófizetőknek. A ciklus eddigi 14 kormányzati levelezéséből csupán az elsőt állták a Fidesz pártkasszájából, a többit a költségvetésből finanszírozták.

határon túli magyarok Orbán Viktor választás
Kapcsolódó cikkek