Közélet

Vádaskodás az osztrák és a magyar kormány között

Váratlan fordulatot vett a zsebszerződések miatti nézetkülönbség Ausztria és Magyarország között, miután meghiúsult a két agrárminiszter tervezett találkozója. Információink szerint a Vidékfejlesztési Minisztériumnál az illetékes szakmai terület már javában dolgozott az osztrák–magyar találkozó előkészítésén, amikor érkezett a hír: a magyar fél visszakozik.

A találkozó eredetileg január végére, majd február elejére volt időzítve, ám a napokban Andrä Rupprechter a berlini Grüne Woche nemzetközi mezőgazdasági vásáron ismét élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt, amely véleménye szerint megfosztja az osztrák gazdákat a törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól.

Andrä Rupprechter azt is hozzátette: sajnálja, hogy nem tudott találkozni Berlinben magyar hivatali partnerével, pedig a találkozóról előzetesen megállapodtak Fazekas Sándorral. A hazai agrártárca azonnal cáfolta, hogy leegyeztetett időpont lett volna, majd Fazekas Sandor miniszter szombaton egy napkori rendezvényen kijelentette: „nem tartom szükségesnek, hogy egy olyan miniszterrel találkozzak, aki kijelentéseivel folyamatosan sértegeti a magyarokat a magyar föld és Paks miatt”.

A zsebszerződések ügyében az osztrák fél az Európai Bírósághoz akar fordulni, mondván: a szabályozás nem csak az osztrák gazdák jogait sérti, hanem szembemegy az uniós jogokkal is. A magyar kormány álláspontja azonban az, hogy a zsebszerződések már a kezdeteknél sem keletkeztettek tulajdont, soha nem voltak érvényesek a jog szerint.

z osztrák kormány mezőgazdasági minisztere már karácsony előtti levelében agodalmát fejezte ki a zsebszerződések ügyében abban a levélben, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztériumnak címzett. Rupprechter szerint az új szabályozás értelmében idén május elsejétől legális haszonélvezeti jogok szűnnének meg, emiatt az osztrák kormánytag értetlenségét fejezte ki. A miniszter már akkor jelezte: szívesen tárgyalna magyar partnerével, ugyanakkor felvetette azt is, hogy adott esetben „szükséges lehet európai grémiumokhoz fordulni” a kérdésben. Rupprechter legutóbb jelezte: kész arra, hogy Budapestre utazzon, de meghívja a magyar kollégáját Bécsbe is.

Arról, hogy a zsebszerződések mekkora területet érintenek, megoszlanak a vélemények. Egyes becslések szerint csaknem kétszáz osztrák gazdálkodó, és közel 200 ezer hektár lehet érintett, más álláspontok szerint legfeljebb néhány száz hektár földről van szó, hiszen egészen 1994 nyaráig leális volt a földvásárlás, a legtöbb területet ekkor vették meg külföldiek a nyugati megyékben.

Érvénytelen a szerződés

A tavaly július elsejétől élő új büntető törvénykönyv a zsebszerződést mint büntetőjogi tényállást rögzíti, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. A jövőben ráadásul minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerül, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, így a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni május elsejétől.


zsebszerződés földtörvény Ausztria
Kapcsolódó cikkek