Közélet

Már ránk zúdíthatják a politikai hirdetéseket, elkezdődött a kampány

A mai naptól hivatalosan is elindult a választási kampány, hétfőtől pedig már jelölteket is lehet ajánlani.

Eddig sem fogták vissza magukat a pártok, de szombattól hivatalosan is indul a választási kampány. A törvények szerint február 15-től, az április 6-i szavazást megelőző 50. napon kezdődik az országgyűlési képviselő-választás hivatalos kampánya, ekkortól lépnek életbe az új szabályok is.

Kampánynak számít minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére, eszköze lehet például a plakát, a választók közvetlen megkeresése, a politikai reklám és politikai hirdetés, a választási gyűlés. Nem minősül kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti személyes kommunikáció. A jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de a plakátokon és a szórólapokon is fel kell tüntetni, hogy ki készítette a hirdetményt. A plakátok nem jelenhetnek meg a villanyoszlopokon, közút felett vagy az úttest mellett, épület falán vagy kerítésen, csak a tulajdonos hozzájárulásával. Nem fedhetik el más plakátját.

A választási gyűléseket nem kell bejelenteni a rendőrségnek, de a rend fenntartásáról a szervezőnek gondoskodnia kell, és be kell szerezniük a szükséges engedélyeket is. A szavazás napján nem lehet gyűlést tartani.
Mától már műsoron lehetnek politikai reklámok a közszolgálati tévé- és rádiócsatornákon, illetve azokon a kereskedelmi csatornákon, amelyek vállalják, hogy ingyen adnak reklámidőt. A műsorszolgáltatók a politikai hirdetéseket azonos feltételek mellett tehetik közzé, melyhez véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos.

A kampánycsend megszűnt, így a választás napján is lehet kampányolni jelölt vagy jelölőszervezet mellett. A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen kampányolás a szavazás napján nem folytatható.

Hétfőtől már lehet jelölteket ajánlani. Ajánlócédulák helyett már íveken ajánlhatnak jelölteket a választók, és egy voksoló többet is támogathat. Csak akkor lesz valakiből hivatalos jelölt, ha sikerül összegyűjtenie 500 érvényes ajánlást, és a helyi választási bizottság nyilvántartásba is veszi. A jelöltek választókerületenként 101 ezer 500 forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez.

Hétfő a határideje annak is, hogy a helyi választási irodáknak eddig a napig kell kiküldeniük az értesítőket azoknak a választópolgároknak, akik a választást megelőző 58. napon már benne voltak az úgynevezett szavazóköri névjegyzékben.

A kampánykiadások finanszírozására a független jelölt, a jelöltet vagy pártlistát állító párt és annak jelöltje együttesen jelöltenként legfeljebb ötmillió forintot fordíthat. A költségvetésből minden jelölt egymilliós támogatásra jogosult, amivel később el kell számolniuk, kizárólag kampánytevékenységre költhetnek.

A Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője korábban lapunknak azt nyilatkozta, hogy az új szabályozás alkalmatlan a kampányok finanszírozását jellemző korrupció felszámolására, inkább kevésbé teszi átláthatóvá a kampányköltéseket. Ligeti Miklós azt is korrupciós kockázatnak nevezte, hogy a pártok hozzájuk közeli civil szervezeteknek kiszervezhetik kampányuk egyes feladatait. A TI  nagyon konzervatív becslése szerint a nagy pártok az akkor érvényes szabályok szerint elkölthető 386 millió helyett mintegy másfélmilliárdot költöttek a 2010-es kampányban, a helyi média, az óriásplakátok vagy éppen a kampányrendezvények költségeit nem is vették teljes körűen számba.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnap elnézést kér azoktól a külföldön szavazni szándékozó választópolgároktól (például Londonban), akik téves tájékoztatást kaptak a külképviseleteken történő szavazás idejéről és helyéről. Az NVI új értesítőt küld nekik.

Elvileg 160 szervezet állíthat jelöltet
A héten 12 újabb jelölő szervezetet – nyolc pártot és négy nemzetiségi önkormányzatot – vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyűlési képviselő-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB. Így a jelenlegi állás szerint 72 szervezet indulhat a választáson. Nyilvántartásba került például a Magyar Igazság és Élet Pártját, az MCF Roma Összefogás Pártot (MCF), a Kisgazdapárt, valamint a román, a bolgár, a horvát és a lengyel országos nemzetiségi önkormányzat is. Az Országos Bírósági Hivatal januári nyilvántartásában 147 párt szerepelt, ez azt jelenti, hogy ennyien indulhatnának a parlamenti választáson, továbbá a 13 országos nemzetiségi önkormányzat, elvileg tehát 160 szervezet állíthatna jelölteket.

szavazás ajánlás poltikai hirdetés TI jelölt média választás reklám választási értesítő jelölőszervezet választópolgár Transparency International Magyarország választási gyűlés kampány Ligeti Miklós
Kapcsolódó cikkek