Közélet

Íme a köznevelési és a felsőoktatási kormánytervek a következő négy évre

Tovább csökkentené a korai iskolaelhagyók számát a kormányzat, ösztönöznék az egyenlő hozzáférés lehetőségét a koragyermekkori nevelésben és a köznevelésben, fejlesztenék a tanulók digitális kompetenciáit, valamint tovább fejlesztenék a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődését biztosító pedagógus előmeneteli rendszert – közölte a parlament honlapján az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Doncsev András a következő négy év köznevelési és felsőoktatási lépéseit írta le egy írásbeli kérdésre válaszolva, a pontok között inkább a közoktatást érintő lépéseket sorol fel.

Amennyiben április 6-án újabb erős felhatalmazást kap a Fidesz-KDNP az ország irányítására, akkor az új kormány programjában le lesznek fektetve mind a köznevelésben, mind a felsőoktatásban is a következő négy év lépései, amelyek az elmúlt négy év kormányzati lépéseiből fakadnak – közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva az Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A kormányzatot az LMP-s Osztolykán Ágnes kérdezte arról, hogy „újabb választói felhatalmazás esetén milyen konkrét lépéseket tervez a kormány a köznevelés és a felsőoktatás területén?

Doncsev pontokba szedve felsorolta a tervezett lépéseket. Ezek között szerepel a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődését biztosító pedagógus előmeneteli rendszer továbbfejlesztését. Biztosítanák a pedagógus előmeneteli rendszer keretein belül a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődését, mely hozzájárulna a köznevelési rendszer minőségének javításához.

A pedagógiai szakmai szolgáltatások és a pedagógiai szakszolgálatok által nyújtott szolgáltatások színvonalát is emelni tervezik és egységesíteni. Tovább csökkentenék a korai iskоlаelhagyók számát, és ösztönöznék a minőségi nevelés-oktatáshoz való hozzáférést mind a koragyermekkori nevelésben, mind a köznevelésben.

Javítanának a köznevelés esélyteremtő szerepén, növelnék a képzettségi szintet. Cél a köznevelési rendszerből lemorzsolódó fiatalok visszavezetése a köznevelés világába piacképes szakmához és (vagy) érettségi bizonyítványhoz juttatásuk érdekében. Szerepel a célkitűzések között a tanulók digitális kompetenciáinak fejlesztése és a pedagógusok felkészítése a digitális tartalmak és taneszközök tanórai használatára. Továbbvinnék a tehetséggondozást támogató programokat.

Doncsev megemlítette a tehetséggondozást támogató programok továbbvitelét. Utoljára az államtitkár a tényeken való szakpolitikát és a gyakorlat révén fenntartható, hatékony és hátránykompenzáló köznevelés és ágazatirányítás megvalósítását emelte ki.

LMP érettségi bizonyítvány Emberi Erőforrások Minisztériuma minőség pedagógiai szakszolgálatok tehetséggondozás pedagógus előmeneteli rendszer pedagógiai szakmai szolgáltatások Doncsev András szakmai fejlődés Osztolykán Ágnes korai iskolaelhagyók Emmi köznevelés fidesz-kdnp köznevelési rendszer felsőokatás közoktatás digitális kompetenciák fejlesztése
Kapcsolódó cikkek