Közélet

Lépések Oroszország ellen

Oroszországgal felfüggeszti, Ukrajnával pedig elkezdi a tárgyalásokat a vízummentességről az Európai Unió. Erről is döntöttek a tagországok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, amelyet a krízis miatt hívtak össze.

Vízumkorlátozást rendelt el az amerikai elnök az Ukrajna területi egységét veszélyeztető oroszokkal és krímiekkel szemben. Barack Obama aláírt egy olyan rendeletet is, amelynek értelmében befagyasztják az Ukrajnát destabilizálók Egyesült Államokban lévő vagyonát. A listán Vlagyimir Putyin elnök nem szerepel, és Washington nem is kívánja rögtön életbe léptetni ezeket a büntetőintézkedéseket. Az amerikai kongresszus eközben gyorsított ütemben dolgozik azon, hogy szankciókat léptessen életbe Oroszország ellen a Krím megszállása miatt, Washington azonban úgy látja, ezek akkor lehetnek hatékonyak, ha az is hasonlókat léptet életbe.

Barack Obama magyar idő szerint 19 órakor arról beszélt, diplomáciai megoldásra van szükség a konfliktusban, ám Ukrajnával csak akkor lehet tárgyalni a további lépésekről, ha szabad választásokon megerősített kormány alakul Kijevben.

Az EU vezetői tegnapi találkozójukon szankciókról nem döntöttek, ám, mint Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke a huszonnyolcak rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója után elmondta, nem kizárható, hogy „rövid időn belül” hasonlóról döntenek. A tagországok vezetői ugyanakkor arról határoztak, hogy felfüggesztik a vízummentességről és újabb gazdasági megállapodásról szóló tárgyalásokat a moszkvai vezetéssel. A tagországok egyúttal felfüggesztik felkészülésüket az orosz G8-elnökség által szervezett szocsi csúcstalálkozóra.

A tagországok nem csak az orosz csapatok krími intervencióját ítélték el, de törvénytelennek nevezték a krími parlament tegnapi döntését is, amely szerint ha azt egy március 16-ára kitűzött népszavazás megerősíti, az autonóm köztársaság csatlakozna Oroszországhoz. A szimferopoli testület határozatát éles szavakkal ítélte el Arszenyij Jacenyuk ukrán államfő is, aki a csúcs előtt találkozott a huszonnyolcak vezetőivel.

A kormányfő nem csak az átállást, de az orosz katonai erők bevetését is elítélte. Jacenyuk Brüsszelben felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza erőit a félszigetről. Hozzátette: Ukrajna a maga részéről kész arra, hogy új típusú viszonyt alakítson ki Oroszországgal, kész az együttműködésre, arra azonban nem, hogy megadja és alárendelje magát Oroszországnak.
Jacenyuk nem hiába ment Brüsszelbe, mivel az uniós vezetők komoly engedményekről döntöttek. Herman Van Rompuy kiemelte: elsődleges cél Ukrajna pénzügyi helyzetének a stabilizálása. Rövidesen elkezdődhetnek a tárgyalások a vízummentességről, illetve a szabadkereskedelem részleges kiterjesztéséről.

A részben vámmentessé tett is segítheti az országot, erről akár a következő hetekben döntés születhet – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki azt is megerősítette, hogy a tagországok hozzájárultak egy 11 milliárd eurós pénzügyi csomag rendelkezésre bocsátásához. A továbbiakban tárgyalnak az energiabiztonság erősítését célzó fejlesztésekről is. Ilyen lehet a gázvezetékek kétirányúvá tétele és modernizálása. Az együttműködés feltételéül az EU szabad választások megtartását, alkotmányos reformokat, illetve a kisebbségek jogainak elismerését várják el Kijevtől.

 

Obama Van Rompuy Ukrajna Oroszország Krím Barroso
Kapcsolódó cikkek