Közélet

Nagy megrendeléseket kaphat a Közgép Azerbajdzsántól

Jelentős megrendelésekhez jutott a Közgép Azerbajdzsánban. A Közgép fővállalkozásában zajló építkezések egy része már el is indult és további megrendelésekre is számíthatnak - mondta el Vilajat Gulijev, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete a Figyelőnek.

A diplomata kiemelte, hogy a baltás gyilkos Ramil Safarov kiadatása emelte a magyarok körüli tiszteletet Azerbajdzsánban. Azt viszont cáfolta, hogy ez a lépés lett volna az ára magyar vállalatok azeri térnyerésének.

Gulijev szerint mielőbb tető alá kellene hozni az AGRI projektet. Ennek keretein belül Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán állam-és kormányfői állapodtak meg arról, hogy a meglévő hálózaton keresztül azeri földgáz érkezik Grúziába. Grúzia Fekete-tengeri partvidékén cseppfolyósítanák a gázt és azt tankhajókon átszállítanák a román kikötőbe. Ott a gázt eredeti halmazállapotába visszaállítják és így kerül el Magyarországra és más uniós tagállamokba. A finanszírozás, az építés a négy ország között egyenlő arányban oszlana meg. A beruházások megvalósulásával oldódna az Oroszországtól való gázfüggőség és az Ukrajnával kapcsolatos politikai bizonytalanság.

Közgép Safarov Azerbajdzsán AGRI
Kapcsolódó cikkek