Közélet

Prága: Oroszország nemzetközi jogot sért a krími beavatkozással

A nemzetközi szerződések megsértésének és beavatkozásnak minősítette Oroszország eljárását Krím esetében Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter.

A cseh diplomácia vezetője ugyanakkor bízik abban, hogy sikerül megakadályozni a konfliktus további kiéleződését. "A területi épség számunkra olyasmi, amit egy erősebb ország által nem szabad megsérteni. Számunkra ez lényegi álláspont" - jelentette ki Zaorálek a prágai közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Leszögezte: a krími kérdésben Oroszországnak diplomáciai úton, s nem erő alkalmazásával kell keresnie a megoldást. "Rá akarjuk kényszeríteni Oroszországot, hogy a választott megoldást ne valósítsa meg" - hangsúlyozta a cseh külügyek irányítója. Közölte: délutánra hivatalába kérette Oroszország prágai nagykövetét, hogy közölje vele Csehország ukrajnai eseményekkel kapcsolatos álláspontját.

Zaorálek szerint az ukrajnai konfliktust tovább bonyolítja, hogy a mai ukrán kormány nagyon gyenge, és az országban az alapvető dolgok sem működnek. Csehország moszkvai nagykövetének visszahívását Prága egyelőre nem mérlegeli. Vasárnap este ülést tart a cseh nemzetbiztonsági tanács, hogy megvizsgálja a helyzetet és meghozza a szükséges intézkedéseket.

"Elsősorban azt vitatjuk meg, miként egyeztessük Csehország álláspontját az és a keretében. Téma lesz az energiabiztonság is" - nyilatkozta a Prima kereskedelmi televízióban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Zaorálek azt mondta, hogy Prága energetikai problémákra nem számít. "Vannak tartalékaink, ellátásunk különböző forrásokból biztosított, s ráadásul a tél is enyhe" - fejtette ki a miniszter.

A külügyminisztérium vasárnap felszólította a cseh állampolgárokat, hogy tekintettel az eseményekre lehetőleg ne utazzanak Ukrajna keleti régióiba.

Prága Csehország beavatkozás Ukrajna Krím Orszország Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter
Kapcsolódó cikkek